Sportvilág

2014.12.21. 18:55

A hazai rendezésű női Eb-n újra északi siker

Budapest - Vasárnap Norvégia együttese nyerte meg a magyar horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságot, miután a fináléban 28-25-re legyőzte Spanyolországot.

A vasárnapi helyosztók e-lőtt is volt már miért izgulni, hiszen ekkor tartották meg a világbajnoki selejtezők sorsolását. Az Európa-bajnoki hatodik, világbajnoki nyolcadik magyar női kézilabda-válogatott az osztrák csapattal találkozik a jövő decemberi, dániai, olimpiai kvalifikációs világbajnokság júniusi selejtezőjében. Hogy mennyire kedvező volt a Papp László Arénában tartott vasárnapi sorsolás, azt jelzi, hogy a jelenlévő magyarok tapsoltak, amikor megtudták, ki lesz az ellenfél.

Vetési Iván, a hazai szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: ez volt a legoptimálisabb, ami a sorsoláson történhetett.

– Az ellenfél legyőzhető, a második mérkőzés lesz nálunk, és nem kell sokat utazni – jegyezte meg. Hozzátette: Izlandot a távolság miatt, az oroszokat, a szerbeket és a horvátokat pedig az erejük miatt szerették volna elkerülni.

A norvég Stine Bredal Oftedal (10) és a spanyol Marta Mangue „találkozása" a vasárnapi, budapesti döntőben. Fotó: illyés Tibor (MTI)

Egy-egy nagy torna vége elmaradhatatlan „kelléke" a legjobbak megnevezése, ami szintén, még a délutáni, esti helyosztók előtt megtörtént. Eszerint a svéd Isabelle Gulldént választották az Európa-bajnokság legértékesebb játékosának (MVP) vasárnap, az All Star-csapatban ugyanakkor nem kapott helyet. A legjobbak. Kapus: Silje Solberg (norvég). Balszélső: Maria Fisker (dán). Balátlövő: Cristina Neagu (román). Irányító: Kristina Kristiansen (dán). Beállós: Heidi Löke (norvég). Jobbátlövő: Nora Mörk (norvég). Jobbszélső: Carmen Martin (spanyol). Legjobb védekező játékos: Sabina Jacobsen (svéd).

Vasárnap délután következett aztán a bronzmérkőzés és Svédország 25-23-ra legyőzte Montenegró együttesét, így a svédek léptek fel a dobogóra.

Az esti döntőben Norvégia és Spanyolország mérkőzött meg az Európa-bajnoki címért és változatos mérkőzésen előbb a spanyolok jártak előrébb, majd a norvégok fordítottak és megtartották előnyüket: hatodszor lett Norvégia női Európa-bajnok.

A döntőben: Spanyolország–Norvégia 25-28 (12-10).

A VÉGEREDMÉNY

1. Norvégia

2. Spanyolország

3. Svédország

4. Montenegró

5. Franciaország

6. Magyarország

7. Hollandia

8. Dánia

9. Románia

10. Németország

11. Lengyelország

12. Szlovákia

13. Horvátország

14. Oroszország

15. Szerbia

16. Ukrajna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!