Sportvilág

2009.07.29. 02:29

A Debrecen a BL-selejtező harmadik körében Észtországban szerepel

A DVSC 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt góllal lépett túl a svéd Kalmaron. A hajdúságiak ma, a BL harmadik körében az észt pontvadászat győztesével, a Levadia Tallinnal harcolnak. Idegenben kezdenek.

Dunaújvárosi Hírlap

A magabiztos játék, a svédek felett hazai pályán aratott 2:0-s győzelem bizakodásra adott okot, sőt, Varga József kalmari vezető találata után azt hihettük, a továbbjutás lefutott. A skandinávok nem így gondolták, 3:1-re fordítottak, csak egy gólt kellett volna begyömöszölniük a továbbjutáshoz. Nem sikerült nekik. A másik ágon az esélyesebbnek kikiáltott Wisla Krakkó elbukott az észt bajnok ellen. A Tallinn fogadhatja a Lokit.

A svédek elleni páros csata hőse a két gólt szerző Varga József volt. A 21 éves labdarúgó korábban egyetlen hazai bajnokin sem talált be.

- Tény, a legjobbkor jöttek a góljaim. A hazai, 2:0-ra megnyert találkozón az első gólt szereztem, a másodikat Kiss Zoli jegyezte. Kalmarban is beköszöntem, ezzel vezettünk. Akkor nem gondoltam, hogy az utolsó negyedórában foggal-körömmel harcolunk, hogy kihúzzuk újabb kapott gól nélkül - mondta Varga József középpályás.

- Tallinnban két sárga kártya miatt nem léphet pályára, rutintalanságának köszönheti mindkettőt. Az első lapot túlzott gólörömért kapta, a másodikat a labda füttyszó utáni elrúgásáért. Hiba volt.

- A hazai derbin a gólom után kifutottam a nézők közé, a kerítéshez, velük ünnepeltem. Nem tudtam, hogy ez tilos. Kalmarban kiléptem, úgy éreztem, nincs les, a sípszó után elrúgtam a labdát. A két kártya miatt ki kell hagynom az észtországi találkozót, igaz, sérülés miatt amúgy sem biztos, hogy pályára léptem volna. Egy régebbi sérülés újult ki a svédek elleni hazai derbi előtt, a melegítésnél, azóta sem tökéletes a combhajlító izmom, fáj, pihennem kell.

- Nagyot fordult önnel a világ. A közelmúltban a legjobb 21 év alatti futballistának választották itthon. Ha így folytatja, rövidesen a felnőttválogatott kapuján kopogtat.

- Ez még távoli. Egyelőre annak is örülök, hogy rendszeresen lehetőséget kapok a hazai élvonalban. Ősszel, a tizedik fordulóban, Pakson mutatkoztam be, előzőleg csereként sem jutottam szóhoz, ám a tolnai találkozón kezdőként szerepeltetett Herczeg András. A mérkőzés legjobbjának választottak, a csapatban ra-gadtam, azóta minden találkozón ott voltam az első perctől a játéktéren. Természetesen majdan szeretnék szóhoz jutni a nemzeti együttesben, s jó lenne kipróbálni magam nívós, külföldi bajnokságban is, de ez még odébb van.

- Védekező középpályásként bizonyít, ám azt mondják, univerzális, több poszton is bevethető játékos.

- Tény, Bernáth Csaba sérülésekor futballoztam jobbhátvédként, de játszottam balbekket, az utánpótlásban csatárt, jobbszélsőt, de a legjobban a középpályán, belül érzem magam. A középső alakzatot jobbára Czvitkoviccsal, Szakállyal és Kiss Zolival alkotom, mindannyiam védekezünk, aztán belépünk a támadásokba. A Kalmar elleni hazai összecsapáson ez jól sikerült, két gólunkat két középpályás jegyezte. Én előzőleg húsz bajnokin nem tudtam gólt lőni. A BL-selejtezőn tört meg a jég. Mindig szerettem bevenni a kaput, ifistaként - csatárként - gyakran össze is jött, ám a felnőttek között nem akart sikerülni.

- Kalmarban a záró húsz perc lidércnyomással ért fel, nagyon várták a sípszót.

- Komoly megnyugvást jelentett, amikor a bíró lefújta a találkozót. A 13. percben szereztem vezetést, úgy gondoltam, ez hatalmas előny annak tudatában, hogy a svédek nálunk nem találtak be. Támadni kezdtek, mindent egy lapra tettek fel, kinyíltak, de nem tudtunk élni a lehetőségekkel. Pedig ziccerünk akadt, Rudols a kapussal állt szemben, de kisodródott, a kapufát találta el. Ha belövi, a végén nem kellett volna izgulnunk. Dombi Tibi is helyzetbe került, fejjel maga elé tette a labdát, ám elesett, érzésem szerint elkaszálták. Ám a bíró sípja néma maradt. Igaz, az első félidőben a mi kapunknál is akadt meleg helyzet, a kilépő csatár akadt el a kapusunkban.

- A többség a Krakkót várta, ezzel szemben a Levadiával mérkőznek. Jobb ez így?

- A párharc előtt a Wislát tartottuk favoritnak, meglepetést jelentett, hogy elbúcsúztak. A hírek szerint szerencséje volt a tallinniaknak, a lengyelek rengeteg helyzetet dolgoztak ki, ám az összes ziccerüket elpuskázták, így mindkét derbit 1:0-ra elvesztették. Úgy gondolom, ha azt játsszuk, amit tudunk, reális esélyünk van a továbbjutásra. A Kalmar elleni hazai találkozó egyes szakaszaiban egyértelműen föléjük nőttünk, megérdemeltük a továbbjutást. Azért volt fontos, hogy a svédeket elbúcsúztassuk, mert ha nem is jutunk be a BL főtáblájára, az Európa Ligában folytathatjuk.

- Első gólját a két éve elhunyt édesapjának ajánlotta. Vélhetően a másodikat is.

- Az elsőt egyértelműen, az csak az övé marad, a másodiknál is rá gondoltam. Hirtelen hunyt el 2007-ben, sajnálom, hogy nem érhette meg az élvonalbeli bemutatkozásomat sem. Minden edzésemen és mérkőzésemen ott volt, nagyon szerette a futballt, akarta, hogy labdarúgó legyek. Édesanyám jár a meccseimre, ő a legnagyobb szurkolóm, a nővéremet és a húgomat nem igazán érdekli a futball.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!