Sportvilág

2017.08.15. 17:45

Kézilabda: Végre egységes lesz utánpótlás-nevelés képzése

Az új évadban debütál a Magyar Kézilabda Szövetség új utánpótlás-nevelési koncepciója, amelynek célja, hogy az ország bármelyik műhelyében egységes legyen a fiatalok képzése. A remények szerint két-három éven belül eltűnhetnek a most még jelentős különbségek.

DH-információ

Az ősztől új utánpótlás-nevelési koncepció mentén végzik a munkát a hazai kézilabdaedzők. Az irányvonalról és a változtatás okairól Zsiga Gyulával, a Dunaferr korábbi trénerével, a sportági szövetség szakmai igazgatójával az utanpotlassport.hu készített interjút, aki januári kinevezése óta fő szorgalmazója volt az újításnak.

Zsiga Gyula, a szövetség szakmai igazgatója Fotó: MKSZ

- A koncepcióra azért van szükség, hogy végre egységes legyen a játékosok képzése. Erre ugyanis az elmúlt húsz-harminc évben egyáltalán nem volt törekvés. Már a nyomdában van az a szakanyag, amely minden olyan edző kezébe elkerül, aki hattól tizennyolc éves korig foglalkozik a gyerekekkel. Több ismert szakemberrel, mások mellett Juhász Istvánnal és Ökrös Csabával közösen állítottuk össze a dokumentumot, és az volt a célunk, hogy komplex anyagot alkossunk. Metodikai, módszertani ajánlások, edzéselméleti tanácsok, mintegy kétszázötven gyakorlat található benne, valamint meghatároztuk a különböző életkoroknak megfelelő követelményszinteket is. A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy bár a kézilabdázás tömegbázisa folyamatosan nő, jelentősen különböznek a képzési szintek attól függően, hogy milyenek az egyes klubok anyagi és infrastrukturális lehetőségei. A fiatalok pedig 14 éves korig együtt versenyeznek, így egészségtelenül nagy differenciák alakulnak ki - mondta, hozzátéve:

- Bízom benne, hogy idővel mindenki rájön, a képzésnek így kell működnie. Lentről próbáljuk felfelé erősíteni a rendszert, így a kisebb csapatoknál kezdjük el a munkát. Azokat próbáljuk felhozni az akadémiák és a tradicionálisan nagy klubok szintjére. Az egységes képzésnek az utóbbiak is örülni fognak, nem is beszélve arról, hogy a korosztályos válogatottak jóval nagyobb keretből tudnak válogatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!