Sportvilág

2017.07.28. 14:01

A félelem sportja - Közel 100 km/órás sebességgel zuhannak a toronyugrók a vizes vb-n

Harmadszor szerepel a vizes világbajnokság műsorán az óriás-toronyugrás, ami a Magyarországon zajló vizes világbajnokság egyik leglátványosabb versenyszáma.

A sziklaugrásból kifejlődött, rendkívül látványos sportág 2013-ban Barcelonában mutatkozott be a vb-programban- írja a bama.hu.

Óriás-toronyugrásban a férfiak 27, a nők pedig 20 méterről vetik magukat a mélybe, a nemzetközi szövetség (FINA) a vb-indulás előfeltételeként az idén betöltött 18. életévet jelölte meg.

A szabadesés időtartama legalább három másodperc, s a versenyzőknek lábbal kell a vízbe érniük a sérülésveszély miatt. A zuhanás során az ugrók 96 kilométer/órás sebességre is felgyorsulhatnak, így a vízben mentőbúvárok várják őket felkészülve arra az esetre, ha elrontanák a vízbe érkezést.

Az óriás-toronyugrás versenyeit a vb utolsó három versenynapján bonyolítják le. A pénteki selejtezőt követően a nők döntőjére szombaton, a férfiak fináléjára pedig vasárnap kerül sor. A számra tizenhat országból összesen közel negyven versenyző nevezett. A háromnapos versengés végén két aranyérem talál gazdára.

Női elődöntő eredmények (20 méter):

Férfi elődöntő eredmények (27 méter):

Eredmények forrása: fina-budapest2017.com

A női versenyzők döntője szombaton 12:15-kor kezdődik, míg a férfiaknál vasárnap 12-kor kezdődik a fő megmérettetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!