Sportvilág

2015.07.25. 12:52

Forma-1 Magyar Nagydíj: Hamiltoné a jubileumi pole pozíció

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a 30. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő indulhat majd az első rajtkockából.

A Hungaroringen korábban négyszer győztes, 30 éves versenyző mögött csapattársa és összetettbeli legnagyobb riválisa, a német Nico Rosberg végzett a második, míg a négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája a harmadik helyen.

Hamiltonnak ez az idei kilencedik, pályafutása során pedig a 47. pole pozíciója, Mogyoródon pedig ötödször rajtolhat az élről.

Az időmérőre 32 Celsius fokos hőségben került sor, az aszfalt 53-54 Celsius fokos volt. A nagy meleg ellenére sok néző követte végig a helyszínen a kvalifikációt.

Az edzés első, 20 perces szakaszában a hétvége korábbi részében látottaknak megfelelően a két Manor Marussia és a két Sauber búcsúzott, ám a szabadedzéseken egészen jól szereplő Jenson Button (McLaren) kiesése valamelyest meglepő volt. A leggyorsabb kört ebben a szakaszban is Hamilton teljesítette.

A második, 15 perces etap feléhez közeledve a spanyol Fernando Alonso McLaren-Hondája a boxbejárat előtt - vélhetően műszaki hiba miatt - megállt, s a versenybíróság annyira balesetveszélyesnek ítélte meg a helyzetet, hogy piros zászlóval félbeszakította az időmérőt. Alonso nagyjából fél percig egymaga próbálta a boxutca felé tolni a versenyautót, majd megérkeztek a pályamunkások is, akiknek a segítségével aztán rövid idő alatt a garázsba került a McLaren.

A döntő szakasz kezdetére egyértelművé vált, hogy vagy az egész hétvégén fölényben lévő Hamilton, vagy csapattársa, Rosberg szerzi meg az első rajtkockát. A pole pozícióról döntő 12 percben aztán a brit vb-címvédő egy tökéletes, 1:22.020 perces kört futott, több mint fél másodperccel volt gyorsabb Rosbergnél, így kétség sem férhetett a sikeréhez.

"Eddig kétségtelenül remekül alakul a hétvégénk, a helyszín és az időjárás is nagyszerű, s bár a szezon korábbi részében is jól teljesítettünk, úgy érzem, ideérkezve még inkább javult a teljesítményünk" - mondta Hamilton.

"Igazából egyelőre nem nagyon tudom megmagyarázni, miért vagyok lemaradva Lewistól, de reméljük, holnap reggel egy megfelelő stratégiát dolgozunk majd ki a versenyre, s jó eredménnyel zárjuk a hétvégét" - tette hozzá Rosberg.

"Tegnap meglehetősen nehéz napunk volt, gondjaink voltak az autóval, úgyhogy már csak emiatt sem lehetünk elégedetlenek a mai harmadik helyünkkel. Ezen a pályán sokszor érdekes dolgok történnek vasárnap, de ha ilyen marad az időjárás, nagyon nehéz lesz befogni az előttem lévőket" - fogalmazott Vettel.

A jubileumi, 70 körös Magyar Nagydíjat vasárnap 14 órától rendezik.

A teljes rajtsorrend:

1. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Nico Rosberg (német, Mercedes)
2. sor:
Sebastian Vettel (német, Ferrari)
Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)
3. sor:
Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)
Valtteri Bottas (finn, Williams)
4. sor:
Danyiil Kvjat (orosz, Red Bull)
Felipe Massa (brazil, Williams)
5. sor:
Max Verstappen (holland, Toro Rosso)
Romain Grosjean (francia, Lotus)
6. sor:
Nico Hülkenberg (német, Force India)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso)
7. sor:
Sergio Perez (mexikói, Force India)
Pastor Maldonado (venezuelai, Lotus)
8. sor:
Fernando Alonso (spanyol, McLaren)
Jenson Button (brit, McLaren)
9. sor:
Marcus Ericsson (svéd, Sauber)
Felipe Nasr (brazil, Sauber)
10.sor:
Roberto Merhi (spanyol, Manor Marussia)
Will Stevens (brit, Manor Marussia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!