Sportvilág

2014.08.14. 16:50

Olimpiai ezüstérmesek Rapport Richárdék

Tromsö - Ezüstérmet szerzett - soraiban Rapport Richárddal, a Haladás VSE 18 éves nagymesterével - a magyar férfiválogatott a 41. sakkolimpián.

Horváth Erika

A 41. sakkolimpia utolsó, 11. fordulójában a nyílt (férfi) kategóriában még hat csapat is reménykedhetett a dobogós helyezésben. Köztük a magyar együttes is, amely a 17 pontos Kína mögött 16 ponttal második volt a rangsorban. Győzelemmel megerősítették volna második helyüket Lékó Péterék. De nem lett ilyen egyszerű a képlet.

Magyarország–Ukrajna 2-2. Lékó Péter (2740)-Ruszlan Ponomarjov (2712) 1/2-1/2, Pavel Eljanov (2723)-Balogh Csaba (2637) 1/2-1/2, Almási Zoltán (2690)–Anton Korobov (2680) 1/2-1/2, Alexander Mojszejenko (2707)– Rapport Richárd (2704) 1/2-1/2.

Mind a négy parti döntetlennel zárult, így a magyarok megosztoztak a két ponton az ukránokkal.

A Haladás 18 éves olimpiai ezüstérmese, Rapport Richárd. Fotó: Horváth Csaba/archív

– Az első táblán Lékó Péter nagyon gyorsan jó pozícióba került, simán szerzett gyalogelőnyt is, aztán a végére érthetetlenül „elfogyott". Nagy esély maradt itt kihasználatlanul – mondta a 2002-es bledi sakkolimpia ezüstérmes magyar csapatának tagja, Ruck Róbert nagymester. – A második táblán Balogh Csaba vívta a leghosszabb partit. Egy kicsit rosszabbul állt sötéttel, de annyira nem, hogy veszítsen. Almási Zoltán kicsit jobban került ki a megnyitásból, de a végén időzavarba került, és már nem kockáztatott. Rapport Richárd partijában úgy tűnt, hogy a nem szokványos, kicsit passzív megnyitás után támadásba tud lendülni, de egyszer csak bezáródott az állás és maradt a döntetlen. De végül minden szép és jó lett, megvan az ezüstérem. Ricsi már az olimpia előtt is mondta, hogy azt szeretné, ha az enyém után az ő neve is felkerülne a Haladás olimpiai érmeseinek falára.

Miután Kína legyőzte Lengyelországot, 19 ponttal megszerezte az olimpiai bajnoki címet. Mögötte négy csapat végzett 17-17 ponttal. Az olimpiai Berger-számítás szerint a 177 csapatos mezőnyben a magyarok lettek a másodikak, az indiaiak a harmadikak, az oroszok a negyedikek, az azeriek pedig az ötödikek.

A magyarok 18 éves újonca, Rapport Richárd 9 fordulóban kapott lehetőséget és 5,5 ponttal segítette a csapatot – a mérlege 4 győzelem, 3 döntetlen és két vereség. Ricsi az olimpiáról Rigába utzik, ahol az RTU Openen vesz részt. A nők (136 csapat) versenyét Oroszország nyerte Kína és Ukrajna előtt. Az utolsó fordulóban Izraeltől 2,5-1,5-es vereséget szenvedő magyarok a 45. helyet szerezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!