Sportvilág

2014.01.13. 09:00

Kemény Dénes teltházas meccseket és magyar aranyérmeket vár

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) korábbi sikerkapitányból lett elnöke teltházas mérkőzéseket és magyar aranyérmeket vár a budapesti férfi és női Európa-bajnokságtól, amelyet július 13. és 26. között rendeznek meg a Margitszigeten.

Alig több mint fél évvel a rajt előtt az MTI-nek nyilatkozva a nemzeti csapattal három olimpiai aranyat is nyert szakember elmondta: az esemény súlyának megfelelően már javában, nagy erővel zajlik a szervezés.

"Az idei feladat nagyon nagy, mert egyszerre kell az összes eddigi munkát magas szinten csinálnunk, s ezzel párhuzamosan kell megszerveznünk egy olyan Európa-bajnokságot, amely várhatóan a 2001-es budapesti Eb-hez hasonló, de szerintem annál is nagyobb nézőszámot fog produkálni" - jelentette ki Kemény. Hozzátette, azért várható ezúttal még több ember a Margitszigetre, mert 13 éve párhuzamosan zajlott a férfi és női torna, s tíz nap alatt vége volt, most viszont férfi és női meccsnapok követik egymást két héten át. 

"Ráadásul az idei Eb-nek külön varázsa lesz, mert semmihez nem lehet hasonlítani a Margitsziget hangulatát, a Sziget az a Sziget. Nyolcezer ember a lelátón, úgy gondolom, mind a 14 meccsnapra, de legalább is a magyar mérkőzésekre minden belépő el fog fogyni" - jelentette ki.

Hihetetlennek nevezte, hogy mekkora az érdeklődés, és a novemberben elindított jegyeladásból már most több tízmillió forintos bevételük van. A szervezésre kitérve úgy értékelte, hogy a munkával időarányosan jól állnak, kéthavonta jön az európai szövetség ellenőr csapata, s bár nagyon komoly kötelezettségeik vannak, bízik benne, elérik, hogy "legalább ne legyen veszteséges az Eb", amelynek összköltsége várhatóan 800-900 millió forint lesz.

"Hála a kormánydöntésnek, amellyel 2011-ben magára vállalta az Európa-bajnokság jogdíját, ezt az 1 millió eurót nem mi fizetjük, és reménykedünk egy ehhez hasonló támogatási összegben a sportállamtitkárságtól" - mondta Kemény Dénes, hozzáfűzve, hogy bár "nincs meg még a szerződés, úgy gondolom, hogy az 1 millió euró körüli állami szervezési támogatás reális és megkaphatjuk".

A pénzügyi kilátásokat tekintve a nyári budapesti Európa-bajnokságnak akár még pozitív is lehet szaldója. 

"Ha sikerül nyereséget termelni, akkor az hosszabb  távon a magyarországi vízilabdázás szövetségi irányításánál egy olyan anyagi hátteret adna, hogy mondjuk Rióig, a 2016-os olimpiáig biztonsággal tudjuk a szövetségi kapitányok összes kérését teljesíteni, hogy meglegyenek az áhított aranyérmek" - jelentette ki az MVLSZ elnöke. 

Ami a közelebbi célt, a budapesti Eb-t illeti, Kemény Dénes úgy fogalmazott, hogy a szerződésekben foglaltak szerint is, meg a magyar vízilabda hagyományai alapján is az elvárás az elődöntő elérése. 

"A négy közé jutást, ha aztán netán nem is nyerünk, nem lehet kudarcnak tekinteni. Kudarc az, ha a csapat az elődöntőbe sem jut be - mondta. - Az elvárás tehát az elődöntő, de csalódott lennék, ha nem nyerné meg a két aranyat a két kapitány, mert ez azt jelenti, hogy valamelyik fontos meccsen kikaptak. Szerintem ők is akkor lennének boldogok, s azt szeretné a szíve mélyén Benedek Tibor és Merész András, meg a kétszer 13 játékos is, hogy meglegyen a végén az arany, miközben a normális elvárás az, hogy eljussanak az elődöntőig, s utána próbáljuk meg a maradék két meccset is megnyerni."

Mint egy éve hivatalban levő elnök, Kemény Dénes úgy értékelte 2013-at, hogy abból "magasan kiemelkedik a férfiválogatott világbajnoki aranya, ami mellett az elmúlt évek szerepléséhez képest azért nem törpül nagyon el a lányok vb-bronzérme sem".  Visszaidézte, hogy mindenki veregette a vállát, s majdnem annyi sms-t kapott a barcelonai vb-döntő lefújása után, mint kapitányként régebben. 

"Nem tudtam, hogyan válaszoljak, mivel ez igazából nem nekem járt, mert ugyanilyen tiszta lelkiismerettel, ugyanennyi munkát belefektetve a csapatok kiszolgálásába, lehettek volna az eredmények rosszabbak - szögezte le az elnök, megköszönve a játékosoknak, az edzőknek, hogy "értékesítették a mi munkánkat, mégpedig két szép éremmel".  

"Ugyanezt mondhatom az Universiadéra, ahonnan egy arannyal és egy ezüsttel jöttek haza a fiatalok - folytatta gondolatmenetét. - Ha a szövetség munkáját a válogatottak szereplésén keresztül nézzük, akkor a szövetség kiválóan dolgozott, de teszem hozzá, kiválóan dolgoztunk volna akkor is, vagy ha nem is kiválóan, de ugyanígy, ha nem így sikerülnek a szereplések."

Első elnöki éve mérlegét megvonva Kemény Dénes azt is hangsúlyozta: 2013 végére sikerült "kiegyenesíteni" a költségvetést úgy, hogy a támogatói szerződéseknek körülbelül negyven százalékát sikerült megkötni az előző esztendőhöz viszonyítva.  

"Anyagilag rendben vagyunk, mostantól kezdve én nem látom annak az esélyét, hogy lejárjanak a számlák és ne legyenek időben kifizetve. Minden tartozásunkat rendeztük."

Kiemelte még tavalyról, hogy a TAO-pályázatok elbírálásának rendszerét felfrissítették, elindították a saját edzőképzést, amelyet az európai szövetség, a LEN akkreditált, s hatalmas közönségsikert aratva megszerveztek egy férfi junior-világbajnokságot. 

"A szombathelyi korosztályos vb-re az ország minden sarkából jöttek, de itt volt a világszövetség, a FINA teljes vezérkara is, és mindenki nagyon boldogan állapította meg: Magyarországra érdemes világversenyt hozni" - jelentette ki az MTI-nek adott interjúban Kemény Dénes, az MVLSZ elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!