Sportvilág

2013.08.16. 09:05

Primera División - Indul az újabb Barcelona-Real Madrid versenyfutás

Jelentős változások történtek a nyáron a spanyol labdarúgó-bajnokságban, ennek ellenére nagy meglepetés lenne, ha a Primera División 2013/14-es idénye nem a két sztárklub, a címvédő FC Barcelona és a Real Madrid versenyfutásáról szólna.

MTI

Az elmúlt években hatalmas szakadék alakult ki a két csapat és a mezőny többi együttese között, ráadásul utóbbiak a holtszezonban inkább csak megváltak értékeiktől, semmint erősödtek volna.

A Barcelonánál és a Real Madridnál is új edzővel kezdik meg az idényt: a katalánoknál némi meglepetésre az argentin Gerardo "Tata" Martinót nevezték ki a rákbetegsége miatt távozó Tito Vilanova helyére, míg a fővárosiaknál az olasz Carlo Ancelotti lépett José Mouriho örökébe. A játékosok mozgása szokás szerint a Realnál volt nagyobb, igaz, Florentino Perez elnök "szakított" korábbi politikájával, és ezúttal nem külföldi, hanem spanyol futballistákat vásárolt össze: a Real Sociedadból Asier Illarramendi, a Málagától Isco, valamint a Bayer Leverkusentől Dani Carvajal érkezett a klubhoz, amely több mint 75 millió eurót költött. Távozott ugyanakkor Raúl Albiol, Gonzalo Higuaín és José Callejon is, mindhárman a Napolihoz szerződtek. A nyár legnagyobb fogása még hátra lehet Madridban, ugyanis a vezetők minden követ megmozgatnak a Tottenham Hotspur walesi szélsője, Gareth Bale megszerzése érdekében.
A Barcelona a brazil szupertehetség, Neymar megszerzésével egyértelműen erősödött, még akkor is, ha Thiago Alcantara követte korábbi edzőjét, Josep Guardiolát a Bajnokok Ligája-győztes Bayern Münchenhez, a világ- és Európa-bajnok David Villa pedig "aprópénzért" igazolt az Atlético Madridhoz.
Az Atlético az elmúlt idényben sokáig még a Real Madrid előtt állt a táblázaton, Diego Simeone tanítványai azonban a végelszámolásnál már a városi rivális mögé szorultak. Az együttesből ráadásul távozott Radamel Falcao, a kolumbiai gólvágó nélkül pedig nagy kérdés, hogy mire lesz képes a támadósor, hogy David Villa miképpen tudja majd pótolni a dél-amerikai csatárt.
Leginkább az elmúlt idényben szintén élcsapatnak számító Sevilla gyengült a nyáron, ugyanis Alvaro Negredo és Jesus Navas is távozott a klubtól. Hasonló helyzetben van a Valencia is, amely Roberto Soldadót adta el a Tottenham Hotspurnek.
A Primera División mostani idényében nem lesz magyar játékos, Pintér Ádám az elmúlt szezonban kiesett a Zaragozával, ráadásul a válogatott futballista szerződését nemrég felbontotta a klub.

Primera División, 1. forduló:
szombat:

Real Sociedad-Getafe 19.00  
Valladolid-Athletic Bilbao 21.00  
Valencia-Málaga 23.00
vasárnap:

FC Barcelona-Levante 19.00  
Osasuna-Granada 21.00  
Real Madrid-Real Betis 21.00  
Sevilla-Atlético Madrid 23.00
hétfő:

Rayo Vallecano-Elche 20.00  
Celta Vigo-Espanyol 22.00  
Almería-Villarreal 22.00

Az elmúlt tíz év bajnokai:   

2003: Real Madrid 
2004: Valencia 
2005: FC Barcelona 
2006: FC Barcelona 
2007: Real Madrid 
2008: Real Madrid 
2009: FC Barcelona 
2010: FC Barcelona  
2011: FC Barcelona 
2012: Real Madrid
2013: FC Barcelona

A bajnoki címek örökranglistája:

32 alkalommal: Real Madrid 
22: FC Barcelona 
9: Atlético Madrid 
6: Valencia 
2: Real Sociedad 
1: Deportivo La Coruna, Sevilla, Real Betis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!