Sportvilág

2012.07.11. 08:25

Sebestyén Dalma történelmet írt az ifjúsági úszó Eb-n

Székesfehérvár - Sebestyén Dalma Európa-bajnok lett az ifjúsági úszó kontinensviadalon a 15-16 éves korosztályban. A Hullám '91 versenyzője az egyesület és a város első Eb-aranyát szerezte meg.

Silye Sándor

Sebestyén Dalmát  mosolygós, kedves kislánynak ismertem meg. Most is kedves, mosolygós, de sokkal felnőttebb, izgult is beszélgetésünk során.
- Az Európa-bajnokságon  a 200 m vegyes döntője előtt is izgultam, mert szerettem volna nyerni. Miután a legjobb idővel kerültem a fináléba, belém nyilalt: "Jézusom, meg tudom nyerni, képes leszek rá?" Tudtam, itthon sokan izgulnak értem. A célban egy másodperccel előztem  meg az ezüstérmest, ami nagy előnynek számít - szóltak emígy az első mondatai a versenyről.


Hollandiában, Antwerpenben versenyzett a kontinens úszósportjának közvetlen utánpótlása. Dalma a 200 m vegyesen Európa-bajnok, 200 m pillangóban és 50 m mellúszásban a finálé 5. lett, míg 200 m mellúszásban hetedik helyen ért célba.
- A hosszabb mellúszó számban a 12. legjobb időm volt a mezőnyben, innen léptem előre a 7. helyre. Pillangón jobbra számítottam az ötödik helynél, de túlizgultam a versenyt.

Dalma aranyérmes Eb-idejével Egerszegi Krisztina 23 éves szakállas csúcsát adta át a múltnak az antwerpeni fináléban.
-  Nagy megtiszteletetés volt ez a számomra, el sem hittem, hogy ilyen jó idővel sikerült győznöm, a 2.15:86 felemelő érzés volt a számomra. Három tizeddel javítottam meg e nagyon  régi  rekordot - emlékezett   az úszó.
Mint megtudtuk, az ifjú méterről méterre javult a döntőben, na persze, nem véletlenül volt finalista az első három számban. Ezekhez már csak egy biztonsági gyorsúszást kellett hozzátennie...

- Amikor az utolsó 50 méterre fordultunk, láttam, hogy majd egy testhosszal előrébb járok. Akkor már sejtettem, meglesz a vágyott aranyérem. Hiába, a mellúszás a vegyesben lényeges, hiszen a mezőny általában nem ebben a számban jeleskedik. A gyorsúszásban sem volt gond, boldog lehettem a végén - nyilatkozta.

Kérdeztem a bajnokot, álomodozik már   a 2016-os olimpiáról? És persze az is nagy kérdés, melyik város színeiben versenyez majd, hiszen egyben jó tanuló is, így az egyetem, főiskola beleszólhat majd abba, hol folytatja...
- Persze, hogy foglalkoztat a következő olimpia, a B-időm már megvan, az A-szint elérésére lesz 4 évem. Bízok az edzőmben, a tavalyi európai olimpián is aranyérmes lehettem, jól tudunk együtt dolgozni. Tanulás? Az is foglalkoztat, de  még nem döntöttem el, hol és mit akarok tanulni.
 
Lényeges kérdés ez! Azt már tudjuk, az úszó szövetség 6 regionális központot akar létrehozni az úszást és tanulást illetően akadémiai szinten. Megkeresték Székesfehérvárt, az egyik tervezett helyszínt, Cser Palkovics András polgármester a támogatásáról biztosította őket.
- Ami Dalmát illeti: megérdemelten nyert, 20 éves pályafutásom alatt Dalma a legambíciózusabb, legcéltudatosabb, legjobb adottságokkal rendelkező versenyzőm. A családi háttere is jó, a bátyja is nálam versernyzett  jelentette ki  - szakvezetője, Sárdi Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!