Sportvilág

2012.01.29. 15:51

Australian Open - Djokovic maratoni csatában védte meg címét

A címvédő, a világranglistán éllovas és első helyen kiemelt szerb Novak Djokovic nyerte a férfi egyes küzdelmeit az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a vasárnapi döntőben drámai csatában, öt játszmában győzött a másodikon rangsorolt spanyol Rafael Nadal ellen Melbourne-ben a Rod Laverről elnevezett stadionban.

MTI

A 24 éves Djokovic sorozatban harmadik, pályafutását tekintve pedig ötödik Grand Slam-tornáján diadalmaskodott, Nadal egymás után harmadszor veszített GS-fináléban.
   
Az összecsapás 5 óra 53 percig (!) tartott, ez csúcsnak számít az Australian Openen, a korábbi rekordot (5 ó 14 p) szintén a spanyol játszotta a 2009-es elődöntőben, honfitársa, Fernando Verdasco ellen. Ez volt egyúttal minden idők leghosszabb GS-fináléja is a nyílt érában, az eddigi rekord 1988 óta élt, amikor a US Open döntőjében a svéd Mats Wilander 4 óra 54 perc alatt nyert a cseh Ivan Lendl ellen.
   
Eredmény:
    férfi egyes, döntő:
    -------------------
Novak Djokovic (szerb, 1.)-Rafael Nadal (spanyol, 2.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5-7), 7:5
   
   
A nyitószettben Nadal az ötödik játékban brékelte ellenfelét, ám Djokovic remek tenisszel visszakapaszkodott (4:4). Ezt követően mindketten nyerték a saját adogatásukat, majd újra Nadal percei következtek: türelmesen teniszezett, kivárta, amíg a szerb hibázott, ismét elvette Djokovic szervajátékát, majd hozta a sajátját, ezzel 80 perc elteltével előnyhöz jutott.


   
A folytatásban (66 p) a belgrádi játékos a negyedik gémben brékelte a spanyolt és 5:2-re elhúzott. Nadal azonban nem adta fel, visszavette, amit elveszített, és 5:4-nél az egyenlítésért adogathatott. Volt is esélye erre, ám megremegett a keze, s egy kettőshibával elbukta a második szettet.
   
A harmadik felvonás (45 p) eleje kísértetiesen emlékeztetett a másodikra, Djokovic újfent a negyedik játékban brékelte a tízszeres GS-bajnok spanyolt (3:1), ám a folytatás már nem úgy alakult: a szerb ezúttal végig megtartotta előnyét, és rendkívül magas szintű tenisszel szerzett vezetést.
   
A negyedik játszma kiegyensúlyozott küzdelmet hozott, végig fej fej mellett haladt a két teniszező. A szerbnek 4:4-nél 0-40-e volt, azaz három lehetősége is adódott arra, hogy elvegye Nadal szerváját, és a meccsért adogathasson. Az ibériai azonban - hatalmas szívvel - végül hozta a játékot. Ezt követően tízperces esőszünet következett, amíg becsukták a tetőt, majd feltörölték a vizes pályát. A 88 perces szett rövidítéssel ért véget, Djokovic már 5-3-ra vezetett, de újfent nem tudott élni a lehetőségeivel, s így Nadal kiegyenlített.


   
A mindent eldöntő utolsó játszmában (74 p) Nadal a hatodik játékban brékelte a címvédőt (4:2), s eldőlni látszott az összecsapás, ám ezúttal Djokovicnak volt helyén a szíve, és sikerült ledolgoznia a hátrányát. A tizenegyedik gémben Djokovic minden erejét összeszedve elvette ellenfele adogatójátékát, s ez már végzetes volt a spanyol számára: 5 óra 53 perc elteltével a szerb két meccslabdához jutott, és a másodikat értékesítette.

 

 


x

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!