Sportvilág

2011.07.26. 07:41

Vizes vb: elődöntőben a magyar férfi vízilabda-válogatott

Az amerikaiak 9-8-as legyőzésével bejutott az elődöntőbe a magyar férfi vízilabda-válogatott a sanghaji vizes világbajnokságon, ahol a szerb-német párharc továbbjutójával csap majd össze a fináléért.

MTI

A keddi negyeddöntős mérkőzésen jórészt a tengerentúliak vezettek, 2-5-nél már hárommal is, a magyarok azonban szívósan küzdöttek, és bár nem játszottak jól, végül kiharcolták a győzelmet. Először 6-5-nél volt az előny Kemény Dénes olimpiai bajnok alakulatánál, majd a negyedik negyedben 9-7-nél került elérhető közelségbe a továbbjutás.
Amennyiben a szerbek a következő találkozón legyőzik a németeket, a magyarok olimpia kvótához jutnak.
   



Eredmény, negyeddöntő:
Magyarország - Egyesült Államok 9-8 (1-3, 3-2, 3-2, 2-1 )
---------------------------------------------------------
a magyar góldobók: Madaras, Varga Dénes, Varga Dániel 2-2, Hosnyánszky, Biros, Kiss 1-1

A 2008-as pekingi olimpián - éppen Kemény Dénes szövetségi kapitány legénysége mögött - ezüstérmes amerikaiak kivédekezték az első magyar támadást, az ellenakcióból pedig azonmód bevették Nagy Viktor kapuját, majd kis idő múlva ötméteresből is eredményesek voltak (0-2). Az első negyed közepén szépített a magyar együttes: emberelőnyből Madaras Norbert talált be, de a túloldalon megadott fór sem maradt kihasználatlan (1-3). 

A második nyolc perc Hosnyánszky Norbert hatásos löketével indult (2-3), de egy vitathatatlanul látványos ejtéssel, majd egy felső sarkos bombával nemcsak visszaállt, de még nőtt is a korábbi különbség (2-5). Madaras bal keze villant szerencsére gyorsan, aztán pedig emberelőny végén Varga Dániel pattintott pontosan (4-5). 

A nagyszünetben rendezte sorait a magyar válogatott, ennek jeleként egy megúszást Biros Péter, a háromszoros olimpiai bajnok csapatkapitány zárt le góllal (5-5). Aztán meglett a magyar vezetés is, az addig rosszul célzó háromszoros olimpiai aranyérmes Kiss Gergely ötméteresből szerezte a hatodik gólt (6-5). Csakhogy az elmulasztott újabb lehetőségek után törvényszerű volt az ellencsapás, amely egy újabb jól kivitelezett ejtés formájában következett be. Mi több: fórból is eredményesnek bizonyultak az amerikaiak (6-7), ám kevéssel az utolsó szünet kezdete előtt egy villámgyors akcióból Varga Dénes a hálóba húzta a labdát (7-7). 

A befejező játékrészben csak nagy sokára tört meg a gólcsend: már majdnem a fele eltelt a negyednek, amikor a 6 az 5 elleni játékban Varga Dénes talált be, őt a bátyja, Dániel követte hasonlóképpen szemfüles góllal (9-7). Bő egy perc volt hátra, amikor az amerikaiak szépítettek (9-8), de egyenlíteniük nem sikerült. 

Sikerével a magyar csapat nemcsak elődöntős lett, hanem egészen közel jutott ahhoz is, hogy kvalifikációt szerezzen a jövő évi, londoni nyári ötkarikás játékokra. Ehhez az kell, hogy a Világliga-győztes szerbek a negyeddöntőben megverjék a németeket.


   
Kemény Dénes szövetségi kapitány:
"Éppenséggel 2-5-nél nem éreztem jól magam, szerencsére ez még nagyon az elején volt. Összességében szenvedtünk, magunknak tettük nehézzé a mérkőzést. Végül is magunkat és jó néhány bírói ítéletet is sikerült legyőznünk."
   
Varga Dénes:
"Általában nehéz az amerikaiak ellen játszani, most is az volt. A lényeg, hogy megvan az elődöntő, de sokat kell még javulnunk."

A szerbek sikerével olimpiai résztvevő a magyar csapat

Miután a Világliga-első szerb válogatott a németek felett aratott magabiztos, 9-4-es győzelmével bejutott a legjobb négy közé a sanghaji vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján, eldőlt, hogy a címvédő magyar csapat ott lehet a jövő évi londoni olimpián. 

A magyar és a szerb együttes, amely a döntőért egymással játszik majd csütörtökön, tavaly a zágrábi Európa-bajnokság csoportküzdelmei során, valamint a bronzmérkőzésen is találkozott: az első összecsapáson Kemény Dénes alakulata 9-6-ra diadalmaskodott (ezzel hat évvel a 2004-es athéni olimpiai döntő után először tudta legyőzni a szerbeket), a harmadik helyért rendezett mérkőzésen azonban 10-8-as vereséget szenvedett.
   
Eredmények (a vb honlapja szerint):
negyeddöntő:
Szerbia-Németország 9-4 (2-0, 0-1, 4-3, 3-0)
korábban:
MAGYARORSZÁG-Egyesült Államok 9-8 (1-3, 3-2, 3-2, 2-1)
később:
Horvátország-Montenegró 10:40 ó
Olaszország-Spanyolország 15 ó

korábban:
a 9-12. helyért:
Kanada-Románia 12-8 (2-2, 4-2, 3-3, 3-1)
Ausztrália-Japán 15-9 (6-4, 1-1, 3-1, 5-3)
   
a 13. helyért:
Kazahsztán-Brazília 9-7 (3-0, 1-3, 2-2, 3-2)
   
a 15. helyért:
Kína - Dél-afrikai Köztársaság 9-4 (3-1, 2-2, 2-0, 2-1)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!