Sportvilág

2011.07.28. 11:37

Vizes vb - Cseh bronzérmes, a pólósok a harmadik helyért játszhatnak

Cseh László bronzérmet szerzett 200 méteres vegyesúszásban a sanghaji vizes vb csütörtöki napján, míg férfi vízilabdában hosszabbítás után 15-14-re kikapott Szerbia legjobbjaitól a magyar válogatott, amely így szombaton az arany helyett a világbajnoki bronzéremért játszhat.

MTI

Cseh, aki a 800 m gyorson dobogós Kis Gergő után a magyar uszodai küldöttség második bronzát gyűjtötte be, a rövidebbik vegyesszámában kiérdemelt medálnak örült, az időeredményének (1:57.69 p) már kevésbé. Igaz, egyéni csúcsával se végzett volna előrébb. A számot amúgy az amerikai Ryan Lochte nyerte 1:54.00-ás világcsúccsal.

A nap további magyar döntősei közül Jakabos Zsuzsanna 200 m pillangón újabb nagy egyéni rekorddal (2:06.35 p) a hatodik lett, a 4x200 méteres - Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Hosszú Katinka, Jakabos összetételű - női gyorsváltó pedig a francia négyes mögött második legjobb európaiként az 5. pozícióban zárt 7:52.39 perccel. 

"A lányokat dicséret illeti, s különösen jár az elismerés Jakabos Zsuzsannának, aki két fronton is helyt állt, azzal pedig, hogy a válogatott a 12-be jutott, egyszersmind már londoni olimpiai kvótát is szerzett" - kommentálta a kvartett eredményét Kiss László szövetségi kapitány.

Az elődöntőkből egyedül Gyurta Dániel lett döntős, a 200 m mell világbajnoki címvédője - "örökös" ellenfele, a japán olimpiai bajnok Koszuke Kitadzsima mögött - a második legjobb, s igazán kiváló idővel (2:08.92 p) masírozott be a péntek esti fináléba. Ugyanitt Molnár Ákos a 13. helyet szerezte meg (2:12.07), így kiszorult a döntőből.

"Jót versenyeztünk az olimpiai bajnok Kitadzsimával, és most már nem tudott úgy elmenni tőlem az első százon, mint annak idején, Athénban, a 2004-es olimpián - mondta úszása után a 2004-ben olimpiai ezüstérmes Gyurta. - De hát azóta eltelt egy kis idő... Szeretek vele versengeni, s nagyon jó, hogy a holnapi döntőben megint mellettem úszik. Ma majdnem befogtam a végén, mindenesetre elfáradtam, hiszen kétszer is úsznom kellett. 2:09 közeli időt terveztünk, annál is jobb lett, örülök és bizakodom."

A 200 m férfi háton - elmaradva selejtezős idejétől - a 10. lett az elődöntős sorrendben Bernek Péter (1:58.14 p), ennél fogva az ifjúsági olimpiai bajnok sem "fért be" a legjobb nyolc mezőnyébe.

Férfi vízilabdában az ősi ellenfél, nem mellesleg világbajnoki címvédő szerbek ellen ragyogóan kezdett az olimpiai aranyérmes magyar csapat, amely az előrehozott finálénak is beillő összecsapáson 5-1-re, majd 8-4-re, még később pedig 12-8-ra is vezetett. A játékvezetők erőteljes rokonszenvét is bíró szerbek azonban nem adták fel, s főleg emberelőnyökből szép lassan visszakapaszkodtak, 13-13-nál pedig be is érték a csaknem három negyeden át nagyszerűen vízilabdázó magyarokat. Mivel a négy negyed nem döntött, jött a hosszabbítás: ebben két szerb és egy magyar találat esett, ami a délszláv alakulat 15-14-es sikerét hozta, Magyarország nemzeti együttese a bronzéremért játszhat.

"A harmadik negyed közepéig elsőrangúan játszottunk, utána viszont a negyedik végéig túl sok ajándékot adtunk az ellenfélnek, amely van annyira erős, hogy ezt kihasználta. A hosszabbítást, akit érdekel a vízilabda, látta, így nem kommentálom " - összegzett Kemény Dénes szövetségi kapitány. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!