Sportvilág

2010.10.04. 02:29

Tízmilliárd forint kellene

Három évvel ezelőtt adták át az új stadiont, az európai mércével mérve is kifogástalan létesítmény mellett a csapatot is igyekeznek szisztematikusan építeni a Rába-parti futballklubnál.

nincs nev

- Bár nem értek célt, azaz csoportkört, a szurkolók mégis elismeréssel beszéltek az ön által dirigált klubról. Sokak szerint a Győri ETO menetelése komolyabb volt, mint tavaly a Lokié.

- Nem érdemes összehasonlítani a BL-t és az Európa Ligát, ráadásul mindenkinek a maga sikere a legnagyobb. Le a kalappal a DVSC tavaly nyári menetelése előtt, örültem, hogy idén is eljutottak a csoportkörig az EL-ben. Ami ugyan szerényebb sorozat, mégis roppant rangos. A tavalyi csoportkörnek köszönhetően a Loki ezúttal könnyebb ágra került, mi nehezebb ellenfelekkel találtuk szembe magunkat. Egyébként a CSZKA Szófia tavalyi legyőzésével a Debrecen nagy bravúrt hajtott végre, meggyőződésem, a bolgárok tízből kilencszer kivernék a Lokit, ahogy a Montpellier is nagy valószínűséggel ilyen arányban elbúcsúztatná az ETO-t. Ám a futball ezért csodás játék, mert nem mindig az esélyes győz - mondja Klement Tibor, a győri ügyvezető.

- Zágrábban köszöntek el a sorozattól, a negyedik fordulóban. Nagyon haragudott a nemzetközi szövetségre, hangoztatta, kiejtették a csapatát, a bírók nem adtak azonos feltételeket. Megjegyezte, sajnos nincs respektje a magyar futballnak.

- Őszintén szólva, nem néznek bennünket semminek. Ami abból fakad, hogy huszonöt éve a válogatott távol van a nagy tornáktól, s a kupacsapataink sem jutnak messzire. Ezért következhetett be, hogy a hazai, kétgólos vereség után hiába vezettünk 1:0-ra Zágrábban és támadtunk, az angol bíró két tizenegyessel lerendezett bennünket. Főleg az első volt felháborító, a második a megadható kategóriába tartozott. Amúgy a Dinamo joggal jutott tovább, jobb csapat nálunk, ám jobb lett volna, ha a bírók azonos feltételeket teremtenek.

- Persze, panaszuk így sem lehet, a szlovák Nitrát, a kazah Atyraut és a francia Montpellier-t legyűrték.

- Igen, nem is vagyunk elégedetlenek. A Győr négy kört utoljára 1965-ben ment, akkor a BEK negyeddöntőjéig jutott, a Benfica búcsúztatta. Mgyar klubnak mostanában BL-negyeddöntős álmai nem lehetnek. Illetve lehetnek, de a dolognak nincs realitása. Az is nagy dolog volt, hogy a Fradi 1995-ös csoportbeli szereplése után a DVSC-TEVA a csoportkörben szerepelhetett. Ám pontot nem szerzett.

- Úgy tűnik, a hajdúságiak tökéletesen más utat járnak be, mint önök. Ők először klubot, majd csapatot építettek, a stadionnal várnak, várják az állami szerepvállalást. Önök először stadiont építettek, majd csapatot.

- Mi úgy terveztük, hogy 2007-re nemcsak a stadion készül el, hanem a csapat is megfelelően erős lesz. Egy évvel később bronzérmesek is lettünk a bajnokságban, az UEFA-kupában a második körben a VfB Stuttgart búcsúztatott bennünket. De az a Győr korántsem volt olyan erős, mint a mostani. Volt külföldi edzőnk, valamint dolgozott itt Reszeli-Soós István, Csank János, Pajkos János, Klement István, Egervári Sándor, de ezt a pár évet én az útkeresés időszakának fogom fel, nem volt ennyire tudatos, tervszerű a csapatépítés, professzionális a szakmai munka, mint most, Pintér Attila irányításával.

- Egyesek szerint nem túl jó az irány, amelyen önök haladnak, ugyanis előfordul, hogy mindössze egy magyar játékos található a pályán.

- Ha egy klub eredményes, senki sem kérdezi, milyen nemzetiségűek a játékosok. Egyébként a legutóbbi bajnokin hat magyar játékos szerepelt nálunk. Azok játszanak, akik a teljesítményükkel erre rászolgálnak, teljesen függetlenül attól, hol látták meg a napvilágot. Mi is abban gondolkodunk, hogy hosszabb távon a saját nevelésű fiatalokra támaszkodjunk, ezt célozza az akadémiánk, a győri utánpótlásban 500 gyerek futballozik, az akadémián, ami elitképzés, 100 fiatal pallérozódik. A magyar foci felemelkedését két út biztosíthatja: az állam szerepvállalása az utánpótlásban, részleges finanszírozás, központi ellenőrzés és szakmai irányítás kell. Továbbá az élvonalbeli klubok pénzügyi konszolidációja. Ha az EU illetékes bizottságai jóváhagyják a kormányzat tervét a sportot támogató cégek adójóváírásai kapcsán, az felemelkedést hoz. Ha beáramlanak a pénzek, végre tisztességes, megvalósítható üzleti terveket lehet készíteni, a cél nem a túlélés lesz a többségnél, hanem a nyugodt építkezés. Ahhoz, hogy egy magyar klub folyamatosan ott legyen a BL-ben a csoportban, évi tízmilliárd forint szükséges. Mi a tizedéből sem gazdálkodunk. Információim szerint anyagi lehetőségek tekintetében dobogósak vagyunk itthon, tehát ami itthon elég az éremhez, a nemzetközi középmezőnyhöz kevés. A Dinamo Zagreb sokkal gazdagabb nálunk, még sincs ott az élmezőnyben.

- Mit gondol, mikor jön el az az idő, amikor újra 15 ezer néző, tehát telt ház lesz Győrben? Mint három évtizede. - Ezen dolgozunk, az út hosszú. Ahhoz, hogy sok néző legyen, nem elég a jó foci, komoly közönségszervező munka is kell. Úgy tűnik, nálunk a foci szakmai része a klubvezetés előtt jár, ugyanis eddig nem fordítottunk elég figyelmet a szurkolókkal való kapcsolatra, stadionba csábításukra, erre is költeni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!