Sportvilág

2008.09.24. 12:46

A rakétaember

<strong>La Manche</strong> - Csütörtök délután a világ szeme megint a La Manche-csatornára szegeződik egy újabb rekordkísérlet miatt. A kalandvágyókat mindig is vonzotta ez a táv, amit Jean-Pierre Blanchard és John Jeffries elsőként szelt át léghajóval 1785-ben.

Süveges Ödön

A következő hódítója Matthew Webb volt, aki huszonkét óra alatt úszta át, a nem túl szelíd hullámokat. A hajósok a csatornát, nem szívesen tűzték ki úti célként és sokan oda is vesztek, ezért továbbra is a rekorderektől volt népszerű a Franciaországot és Angliát összekötő szoros. 1899-ben Guglielmo Marconi, elsőként teremtett rádiókapcsolatot a két ország partjai között, majd tíz év elteltével, 1909 július 25-én, Luise Blériot, saját építésű gépén tette meg a távolságot harminchét perc alatt. Azóta a fejlődő és rohanó világ már alagutat is épített a két ország között, ami szintén nem ment csendesen. A Csalagút megépítését követően két évvel már tűz is ütött ki egy kamionokat szállító vagonon, de ez év szeptember 12-én is hasonló eset történt.

 

A mostani kísérletet egy svájci férfi, Yves Rossy jelentette be, aki a hátára erősített szárnyakkal és egy sugárhajtású berendezéssel szeretné átvitorlázni a Blériot útvonalát követve, a harmincöt kilométeres szakaszt. A szerkezet ötvenöt kilogramm és 190 km/h sebesség fölött tudja hasítani az eget. A kockázat is megvan ebben a mutatványban, hisz Rossy eddig csak nyolc percet tudott egyhuzamban a levegőben tartózkodni. A repülés Anglia partjainál ér véget és ejtőernyővel fog földet érni. Az eseményről a National Geographic is élőben közvetít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!