JEGYZET

2020.12.19. 06:30

Ajándék Rossinak

Szilágyi László

Szoboszlai Dominik klubváltásával eldőlt, hogy lesz olyan nemzetközi elitklub, amely három magyar válogatott labdarúgót foglalkoztat. Csütörtöktől egy fővel bővült a Bundesliga-ezüstérmes RB Leipzignél állomásozó magyar kontingens létszáma: Gulácsi Péter és Willi Orbán után Szoboszlai Dominik is a lipcsei csapat alkalmazottja lett. Úton-útfélen különböző elemzésekbe botlik az ember: a játékosügynöktől a szövetségi kapitányig, a gondoskodó apukától a sport­igazgatóig mindenki biztos abban, hogy Szoboszlai Dominik megállja a helyét Lipcsében. Efelől szemernyi kétségünk sincs, ha valaki, akkor éppen ez a húszéves vagány srác lehet az, aki pillanatok alatt beilleszkedik és húzóember lesz a Bajnokok Ligájában érdekelt új csapatában.

Nem mintha különösebb támogatásra szorulna, hiszen előző klubjában, Salzburgban is egyedül törte az utat, azért érdemes megjegyezni, hogy Gulácsi és Orbán jelenléte, támogatása Lipcsében felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Három magyar válogatott játékos egy helyen, egy nívós külföldi klubban. Ez ám az igazi szenzáció! Ez nem adatott meg Csank Jánosnak, Bicskei Bertalannak, Gellei Imrének, Lothar Matthäusnak, Dárdai Pálnak, Bernd Storcknak, Pintér Attilának és George Leekensnek sem, hogy csak az utóbbi évek, évtizedek szövetségi kapitányait említsük. Dárdai Pál és Király Gábor éveken keresztül csapattársak voltak, sikeres éveket töltöttek a Herthában; na, de egyszerre három magyar idegenlégiós egy elitligában érdekelt, stabil BL-főtáblás csapatnál még soha nem teljesített egyszerre szolgálatot.

Szoboszlai lipcsei igazolása hírén Marco Rossi megnyalhatta mind a tíz ujját, a sokan csak a magyar válogatott tengelyének nevezett Gulácsi–Orbán–Szoboszlai-hármas egy csapatban fog futballozni!

Ennél szebb karácsonyi ajándékkal nem is kedveskedhetett volna Szoboszlai Dominik és az ügynöke a szövetségi kapitánynak.

Magyar triumvirátus a szászországi tartományban. Ez eleve sikerre van ítélve, és ezt nem a kötelező optimizmus mondatja velem. Gulácsi Péter tavaly négy plusz egy évvel hosszabbította meg a szerződését Lipcsében, Willi Orbán is hosszú távra tervez, mindketten meghatározó szereplői az előző szezonban BL-elődöntős klubnak. És ott a harmadik magyar legény! Szoboszlai Dominik nem ijedős típus: az U17-es Eb-re, majd a felnőtt Európa-bajnokságra is ő lőtte ki a magyar válogatottat.

Szóval, van ebben fantázia, akinek kétségei lennének, nyugodtan hívja csak fel Marco Rossit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!