jegyzet

2018.08.16. 06:30

A hetesi hálóőr

Fenyő Gábor

Igazi nagyágyút igazolt a Somogy megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő – az előző szezonban még a második vonalban érdekelt – hetesi egylet. Az újonc kapujára az a 39 éves Balajcza Szabolcs vigyáz, aki előbb a Kaposvári Rákóczi, majd 11 (!) éven át az Újpest hálóőre volt; csak a liláknál több mint 300 NB I-es meccsen állt őrt úgy, hogy csupán egyetlen alkalommal érkezett csereként.

„Úgy érzem, még lett volna helyem az NB-s mezőnyben,

ám máshogy alakult – vágott bele a szokványosnak egyáltalán nem nevezhető történetbe Balajcza Szabolcs. – Amikor kiderült, hogy befejezem a profi pályafutásomat, több budapesti és környékbeli, illetve somogyi amatőr csapat is megkeresett. Az az igazság, hogy Hetesen vannak ismerőseim, sőt, rokonaim is. Még júliusban hivatalos voltam egy lagzira, ahol aztán rádumáltak, hogy védjek náluk. Végül is miért ne? Tizenhét évesen Kaposmérőben a megyei bajnokságban szereplő Rákóczi II.-ben mutatkoztam be, s 22 év elteltével a megyébe térek vissza, innen megyek majd kapusként „nyugdíjba”.

A bemutatkozás mindenesetre jól sikerült: a Kadarkút elleni kupameccset és utána a Nagybajom elleni, szintén hazai bajnoki nyitányt is megnyerték.

Amúgy nem új keletű, hogy időnként jó nevű játékosok tűnnek fel Somogyban a megyei csapatokban, s nemcsak az egykori Rákóczi és siófoki labdarúgókról van szó. A Balatonlellét erősíti az a Hegedűs Gyula, aki anno megfordult a Vasasban, a Debrecenben, a Diósgyőrben, mint ahogy Siófokon és Szolnokon is. Két évvel korábban – ha csak néhány meccs erejéig is – a szintén több élvonalbeli klubot megjárt, a válogatottban is szerepelt Waltner Róbert futott ki lellei szerelésben.

De érdemes még mélyebbre is ásni, pontosabban visszamenni a múltba. A Balaton-part mindig is vonzó volt, s ezt ki is használták azok a klubok, amelyek megtehették. Így sikerült annak idején Somogyba csábítani Balogh Gábort, aki az MTK-val és a Fradival is bajnok volt, a fejesgóljai miatt pedig csak Toronyként emlegették a szurkolók. Utána került Kőröshegyre a Honvéddal több bajnoki címet is begyűjtött Kerepeczki György, míg a Balatonszentgyörgy a zalaegerszegi Galántai Tibort és Páli Attilát tud(hat)ta a soraiban.

Persze, akadt olyan is, aki átállt a túloldalra. A külföldön is légióskodott egykori remek kapus, Posza Zsolt ma már játékvezetőként fut ki a pályára. Azzal mindenesetre aligha lehet megvádolni, hogy ne lenne rálátása a dolgokra...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!