Jegyzet

2022.09.29. 06:30

Gombócok

Bódi Csaba

Az állig letolt szájmaszk lehetővé teszi, hogy a szurkoló ne essen ki a komfortzónájából. Vagyis kénye és kedve szerint törje a szotyolát, továbbá bátran formáljon véleményt a látottakról, legyen szó játékosról, edzőről, játékvezetőről. A Covid-járvány miatt bevezetett egészségügyi segédeszköz használata ma már nem kötelező, de ajánlott. A szabadtéri labdarúgó-mérkőzéseken is. Létjogosultsága a több ezres nézőszámot felvonultató összecsapásokon hangsúlyosabb, a gyérebb érdeklődés övezte meccseken kevésbé. A „beszélőkét” eltakaró szövetdarab további előnyökkel is bír. Példának okáért: a drukker így ritkábban ragadtatja el magát arra, hogy tarkón köpje a játékvezető-asszisztenst. A szotyizás nyáltermelésre kifejtett élettani hatásainak mélyreható elemzése másik dolgozat témája, ehelyütt a napraforgómag szállítóanyag szerepe kívánkozik az élre. Kissé tudományosan fogalmazva: jobban repül a testnedv, ha van szilárd halmazállapotú hordozója. Ha pedig így jut célba a váladék, akkor azt jobban megérzi az, akinek szánták.

És a bajok itt kezdődnek. Mert, ha a partbíró elszenvedi ezt a fajta korláton kívülről érkező bántalmazást, akkor ezt bizony jelzi sípmester kollégájának.

Ahogy az esernyővel történő fejbe kólintás, úgy a „kiköpött valóság” is a büntetendő kategóriába tartozik.

Különösen, ha ez többször megismétlődik, mint azt Frank Rijkaard tette az 1990-es vb-n. Az emlékezetekbe élénken bevésődő, ritka aljas sportszerűtlenség során a holland védő dupla nyálgombóca Rudi Völler fürtjei között kötött ki, kivívva ezzel a sokat emlegetett esetek topkategóriás sunyisága címet. Érkezett is érte a piros lap.

Az asszisztens sporttárs háromszori leköpése nem a színes cédula villanását váltotta ki, hanem a meccs beszüntetését. A túlfűtött hangulatban ugyanis nemcsak a felhők kezdtek el gyülekezni az égen, hanem a feldühödött nézők is a partjelző közelében. A játékvezetővel történt egyeztetés pedig azzal az eredménnyel zárult, hogy félbeszakadt az összecsapás, mert a bíró nem látta biztosítottnak a szabályos keretek közötti folytatást.

A fegyelmi eljárás eredménye még várat magára, ám pillanatnyilag nehezen képzelhető el az, hogy a célszemély zászlós ember és a magából kikelő szurkoló egyhamar kibékül egymással. Völlerék ezt megtették, sőt, egy jótékonysági alapú reklámfilmet is elvállaltak. A futball alsóházában ettől simán el lehet tekinteni. A maszk szájon tartása is elegendő lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!