jegyzet

2021.10.02. 06:30

Lázadás

Pajor-Gyulai László

Még korántsem zárult le a Szuperliga ügye, az érintettek még biztosan futnak több kört is ebben a témában. Legutóbb az UEFA

a madridi bíróság döntése miatt visszavonta az összes már kiszabott, illetve beígért büntetést, ugyanakkor jelezte, nem ismeri el a bíróság illetékességét, a magát megmakacsoló Real Madrid és Juventus pedig még mindig nem mondott le az ötlet megvalósításáról.

Ezt azonban hagyjuk meg a jogászoknak, számunkra érdekesebb máshonnan megközelíteni ezt a kérdést. Mivel futballról van szó, a kiindulási pont nem is lehetne más, mint maga a futball. Konkrétan a Bajnokok Ligája nyújthat segítséget, amelynek még az első körében a selejtezők végén a Ferencvárost az Európa-ligába terelő svájci Young Boys drámai csatában legyőzte a Manchester Unitedet. Az angoloknál pedig ott volt korunk egyik géniusza, Cristiano Ronaldo is, ám ő sem segíthetett, a meccs eredménye pedig előkelő helyet kapott a címlapokon.

Ezen a héten a Bundesliga második számú csapata, az RB Leipzig az FC Brugge-t fogadta, az ilyen meccsekre mondják itthon a totózók, hogy országos egyes, holott a belgák az előző körben már megtréfálták egy döntetlennel a Paris Saint-Germaint. A lipcseiek még rosszabbul jártak, ők hazai pályán kikaptak 2–1-re attól a Brugge-től, amelynek a története veretesebb a kontinensen, ám a jelene jóval szegényesebb. A gazdasági lehetőségeket tekintve Európában a harmadik vonalba tartozik, a költségvetése távol áll még a Bundesliga középmezőnyétől is, ám ettől még két idénnyel korábban a Bernabeu-ból is el tudott hozni egy pontot.

És itt elérkeztünk a legnagyobb szenzációhoz. A BL mezőnyének az abszolút újonca, a moldovai Sheriff Tiraspol a spanyol fővárosban legyőzte a Real Madridot.

Némi túlzással a madridiak meleg vízre többet költenek, mint az ellenfelük egész éves költségvetése, így érthető, hogy erről a meccsről szólt egy álló napon keresztül a futballsajtó, az eddig tökéletesen ismeretlen moldovai hősök dicsőségét zengték a tollforgatók.

Nos, ha egyszer megtörténik az, aminek nem kellene, és létrejön a Szuperliga, akkor ilyen hőskölteményeket nem élhetünk át. Nem szurkolhatunk Dávidnak, hogy leterítse Góliátot, mert össze sem futnának, esélyük sem lenne találkozni egymással. A Young Boys, az FC Brugge és különösen a Sheriff sikere mind kiragadott példa, és egyben nyílt lázadás az elit magába fordulása, a Szuperliga ellen.

Ahhoz, hogy a futball éljen, nemcsak gigászokra van szüksége, hanem hősökre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!