JEGYZET

2021.06.01. 06:30

Puskaporos hangulatban

Fábik Tibor

Kevesebb mint két hónappal a tokiói olimpia előtt két nagy balhé rengeti a magyar sportot, és az időrendben előbbi nem maradt a határainkon belül. A múlt héten a világbajnok, tokiói kvótás sportlövő Sidi Péter előállt a verziójával, hogy a márciusi, Újdelhiben rendezett világkupán mit keresett az Európa-bajnok Péni István szobájában, aki a versenyen később pozitív doppingmintát produkált.

Péni a szálloda biztonsági kamerájának felvételével bizonyította, hogy Sidi bement a szobájába, és állítása szerint ezt az engedélye nélkül tette. Bebizonyosodott, hogy Péni vitaminjaiban egy doppingszernek minősülő vízhajtó volt, ám a Nemzetközi Sportlövő-szövetség elfogadta a védekezését, miszerint szabotázs történt, így a múlt héten elindulhatott az eszéki Európa-bajnokságon, ahol légpuskában megvédte az Eb-címét. A magyar szövetség Sidi Péter versenyzési engedélyét felfüggesztette, s fegyelmi vizsgálatot indított ellene.

Sidi egyelőre levélben adta elő védekezését, azt állítja, hogy Péni Újdelhiben négyszemközti beszélgetésre invitálta az általa sokszor kritizált puskája tartozéka ügyében, még kártyakulcsot is adott neki, hogy várja meg a szobájában. Sidi itt háromnegyed órát tartózkodott, majd állítása szerint megunta a várakozást és távozott.

Mindenkinek lehet véleménye, hogy ez életszerű-e vagy sem, de ez nem perdöntő.

Szembesítésre még nem került sor a már hosszú ideje háborúzó sportlövők között, persze ennek is eljön majd az ideje, és nyilván semmi eredménye nem lesz. Így amikor mindketten megjelennek, jómagam előállnék azzal, hogy a szomszéd szobában önkéntesen alávethetnék magukat egy poligráfos hazugságvizsgáló-tesztnek, vállalják-e. Azt hiszem, az első reakciók is beszédesek lennének.

Négy női tőrözőnk nem mismásolt, amikor nyílt levélben írta meg, hogy ők négyen együtt akarnak menni az olimpiára, és nehezményezik, hogy hármójuk mellé negyediknek, tartaléknak az a Mohamed Aida került, akinek a csapatkvóta megszerzésében nem volt szerepe. Ami így is van, de a válogatók eredményei alapján az elmúlt közel három évtized legjobb magyar tőrözőjének számító Mohamed 45 évesen is a négy legjobb hazai versenyző közé számít. Ha a világranglistát nézzük, ő a második számú magyar. A lázadók nyílt levele nem ért célt, de furcsa is lett volna, ha a Magyar Vívószövetség vezetése hagyja, hogy a farok csóválja a kutyát. Azt viszont nem kell ecsetelni, nem csak a sportlövőknél, itt is puskaporos a hangulat a csapat háza táján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!