jegyzet

2021.05.22. 06:30

Danyi hírneve

Szilágyi László

Megesik olykor, hogy az embert elbocsátják a munkahelyéről, jobb esetben megköszönik az addigi erőfeszítéseit és még egy csinos összeget is átutalnak a folyószámlájára. Végül határozottan megkérik, hogy tekintsen el a jogi úton történő elégtételről, hiszen az a néhány számjegyű összeg éppen az ez irányú lelkesedését igyekszik csökkenteni. Hiszen a végkielégítés nem más, mint a hallgatás ára.

A napi agenda zajában néhány fontos részlet elkerülte a figyelmünket Danyi Gábor győri távozásával kapcsolatban. A civilben földrajztanár szakember a világ legjobb női kézilabdacsapatát edzette majdnem három szezonon keresztül. Ez alatt a Győr a Bajnokok Ligájában megőrizte a veretlenségét, de tavaly Siófokon, majd május 5-én a Ferencváros otthonában kikapott. Történetünk gyújtópontja a Fradi elleni kudarc, ezt követte Danyi menesztése. És azóta mindkét fél, a Győri Audi ETO és az elküldött edző is hallgatott.

Egészen csütörtökig. A Nemzeti Sport megszólaltatta a pécsi illetőségű edzőt, aki volt olyan intelligens, hogy nem a sértettsége vezérelte. Nem csapkodta az asztalt, de volt egy határozott kérése. „Mindenkinek a szíve joga eldönteni, hogy jó vagy rossz edző vagyok-e, de hogy én leszegett fejjel távozzak, miközben bukott edzőként próbálnak beállítani néhányan, azt kikérem magamnak. Ha az elvégzett munka és az elért eredmények után nekem magyarázkodnom kell, akkor nagyon furcsa világban élünk és nagyon furcsa az a közeg is, ahol ezt így értékelik” – nyilatkozta az edző a sportnapilapnak.

Danyi Gábornak igaza van. Attól függetlenül, hogy a Fradi elleni vereség alkalmával még a vak is láthatta, hogy (legalábbis azon a napon) nem volt meg az összhang közte és a csapata között. Danyi kikérte magának, hogy bukott edzőként vonuljon be a sportág történelmébe. Hiszen nem az. Szűk három év alatt kétszer kapott ki a Győrrel, azért is felesleges lenne magyarázkodnia, mert a Ferencváros elleni vereségnek köszönhetően az idén nagy valószínűséggel elveszíti a Győr a bajnokságot.

A távozott edző már bizonyította, hogy nem az egoizmusáról híres, a sikert soha nem sajátította ki magának.

Danyi hirtelen átvedlett „egyéni sportolóvá”: amikor a renoméjáról volt szó, kiállt saját magáért. Nincs az a végkielégítés, ami ezt megtilthatta volna neki. A hírnevéről volt szó, erre minden valamirevaló ember érzékeny. És ez így van rendjén. Ennyi járt az elküldött edzőnek, és ő tökéletesen ki is használta a ziccert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!