JEGYZET

2020.06.26. 06:30

Kritika és lélek

Takács Zoltán

Megakadt a szemem az egóbajnok José Mourinho legújabb balhéján: a napokban éppen a Sky Sports szakértőjét osztotta ki. Paul Merson, a korábbi angol válogatott középpályás azért bírálta a Tottenham Hotspur labdarúgócsapatának vezetőedzőjét, mert számára úgy tűnik, hogy Harry Kane a portugál keze alatt sosem lesz már a régi, inkább el kellene igazolnia.

A kibicnek semmi se drága, mondhatnánk, és a kritikát nehezen viselő Mourinho is elengedhette volna a füle mellett a Manchester United elleni döntetlen után érkezett bíráló szavakat. De természetesen nem tette, hanem finoman beleállt a tévés szakértőbe, és elmagyarázta, hogy idő kell a formába lendüléshez a sérüléséből éppen csak felépült csatárnak. Továbbá előadta azt is, hogy tudja, miként kell egy csatárból kihozni a maximumot, példaként citálva bizonyos Didier Drogbát, Karim Benzemát, Diego Militót vagy éppen Zlatan Ibrahimovicot.

Nem mennék bele abba, hogy a portugál egy kicsit eltévedt a statisztikákban, és hogy nem ő nevelt klasszist egyik fent nevezettből sem, mert az eredmények azért mégis csak őt igazolják. Arról sem érdemes beszélni, hogy Mourinho szerint mindenki okostojás, aki nem látja a zsenialitását, mert ezt már megszoktuk tőle, ez az imázs része.

Inkább azt emelném most ki, hogy az edző nem csak magát, hanem Harry Kane-t is védelmébe vette.

Márpedig egy játékosnak igencsak sokat jelent, ha a nyilvánosság előtt így kiállnak mellette.

Ugye emlékeznek még Véber György klasszikussá vált kirohanására, amikor még a Mezőkövesd edzőjeként saját csapatát osztotta ki a sokadik kudarc okán. Elmondta, hogy az edző a céltábla, de a játékosát soha senki nem kérdezi meg, hogy ziccerben miért rugdossa ki a stadionból a labdát. Egyrészt Vébernek persze igaza volt abban, hogy az edző a meccsnapon már tehetetlen, de azóta ő is megtanulta, hogy nem oké, ha egy főnök kifelé kritikus a sajátjaival szemben, míg az öltözőn belül játékospárti. Fordítva olykor eredményesebben működik a dolog. Persze az a legjobb, ha kint és bent is teljes az összhang.

A legfrissebb példa erre az Újpest esete, a lila-fehérek a kiesés szélén tántorogtak, amikor jött a szerb Predrag Rogan. Azóta a csapatot mintha kicserélték volna, jönnek az eredmények. A szakember pedig őszintén elmondta, hogy szakmailag semmit sem tudott hozzátenni ennyi idő alatt, de lelki támaszként igen.

Ja, és még valami Mourinho kapcsán: a következő meccsen legyőzték a vendég West Ham Unitedet. A második gólt Kane rúgta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!