JEGYZET

2020.05.09. 06:30

Nemzeti póló

Ch. Gáll András

Kovács dr. – Bodnár dr., Szivós, Hámori, Vindisch, Konrád I dr., Konrád III dr., csere: Németh. Edző: Mayer Mihály.

1972. december 3-án ebben az összeállításban nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját az OSC vízilabda-csapata.

B. Mitrovic – Manhercz, Prlainovic, Randelovic, Hárai, Erdélyi, D. Brguljan. Csere: Ubovic 1, Bundschuh, Seman 1, Kovács Gergő, Burián. Edző: Vad Lajos.

2020. február 21-én, mikor az OSC bombameglepetésre idegenben 12–9-re legyőzte a Pro Reccót, és ezzel a Bajnokok Ligája-csoportjában az élre ugrott, így állt fel az akkor már A-Híd OSC-Újbuda nevet viselő együttes.

Mi a szembeötlő különbség a két névsor között, leszámítva azt, hogy 48 évvel ezelőtt az orvosegyetemiek között hemzsegtek a doktorok? (Mielőtt tovább siklanánk: ez sem elhanyagolható differencia, jól mutatja, mennyire megváltozott az uszodai szellem öt évtized leforgása alatt.)

Szóval, a különbség.

Az 1972-es BEK-győztes gárdát kizárólag magyar pólósok alkották, míg a mostanit... nos, nem kizárólag.

Olyannyira nem, hogy Mitrovic kapus, Prlainovic, Randelovic és Ubovic szerb, Brguljan montenegrói, Bundschuh Erik ugyan etnikumát tekintve magyar, de Kassán látta meg a napvilágot, Seman pedig Eperjesen, ám ő tősgyökeres szlovák.

Az annyi, mint hét. Ennyien nem (csak) magyar állampolgárok, a kezdő hetesben csupán Erdélyi, Manhercz és Hárai honfitársunk, plusz a két csere, Kovács Gergő és Burián Gergő.

De az OSC helyett bármelyik élcsapatunkat kipécézhettük volna, mindenütt szép számmal szerepeltek külföldiek a márciusban felfüggesztett OB I-ben. (Azon most ne rágódjunk, hogy ilyen-olyan trükkökkel kit minősítettek kenyéradóik „pólómagyarnak”, attól még az illető nem a Csasziban vagy a Margitszigeten sajátította el ennek a „magyar” sportágnak az alapelemeit.)

No de most jön az egymillió dolláros kérdés: amikor hétfőn arról dönt a szövetség elnöksége, hogy mikor folytatódjék a bajnokság – ha ugyan folytatódik, mert csütörtökön a pontvadászat befejezése mellett voksolt a liga –, vajon hányan maradnak itt a légiósok közül? Az OSC-nél egy sem, mert az új szponzor Mol-nak ez a kikötése, de a Fradit leszámítva szinte mindenütt megszabadulnak a külföldiektől, hiszen a koronavírus, meg a lokális politikai csatározások megtépázták a büdzséket.

Végre meghallgatásra talál a szakma óhaja: tehetséges magyar fiatalokkal töltik fel a klubok a keretüket. Hogy mindezt önzetlen sportágszeretetből teszik, vagy mert elfogyott a pénzük, az szinte mindegy is.

A fő, hogy újra magyar lesz a honi póló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!