Jegyzet

2018.08.25. 06:30

Döbbenet és düh

Pajor-Gyulai László

Sztrájkkal fenyegetőzni nem tréfadolog. A sportban különösön nem, hiszen ott bajnoki és versenyrendszerek fulladhatnak a káoszba, elijesztheti a szponzorokat, a közvetítő televíziós társaságok a kiszámíthatatlanság miatt kevésbé nyúlnak majd a zsebükbe, tehát ha valaki belengeti a sztrájk lehetőségét, akkor az biztosan nagyon komolyan gondolja.

Ezt bizonyítják David Aganzo szavai is. A spanyol játékos-szakszervezet elnöke szerint a döbbenet és a düh jellemezte a labdarúgók érdekvédelmi szervezetének a minapi ülését, azaz a liga legújabb ötlete nagy indulatokat korbácsolt fel. Arról van szó, hogy a liga elnöke nemrég bejelentette: a következő 15 évben szezononként egy-egy bajnoki összecsapáson népszerűsítenék a labdarúgást Észak-Amerikában. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a meccs biztosan nem az El Clásico, azaz a Barcelona és a Real Madrid rangadója lesz.

Első hallásra talán nem érthető, miért gerjedtek ettől haragra a spanyol labdarúgók. Különösen úgy, hogy csaknem két hete a marokkói Tangerben rendezték meg az ország Szuperkupájáért vívott mérkőzést a Barcelona és a Sevilla között – ez volt az első spanyol tétmeccs, amelyet a határokon kívül játszottak le –, és mindenki túlélte különösebb gond nélkül, bár az az ötlet sem aratott nagyobb népszerűséget. Ha azonban jól belegondolunk, a szakszervezet okkal háborog, és David Aganzo egyenesen fogalmazott:

„A futballisták nem árucikkek, mi nemcsak a pénzre gondolunk, hanem a szurkolókra és az egészségünkre is. Itt az idő, hogy azt mondjuk: elég!”

A top bajnokságok top csapatai roppant leterheltek, és ezt már tényleg nem lehet fokozni komolyabb károk kockáztatása nélkül. A bajnokik mellett rengeteg utazással jár a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga, játszani kell a honi kupában is, és a legjobbaknak ott van még a válogatott is, ebbe jetlegekkel terhelt amerikai kirándulás nemigen férhet bele, hozzon bármennyit is a konyhára. A minden változástól ódzkodó, konzervatív angol szövetség is kénytelen volt belátni ezt, és a most kezdődött idényben először a Premier League-ben is kapnak pihenőt télen a játékosok.

Akikre hajlamosak vagyunk magas szinten teljesítő gépekként gondolni, és akikről úgy hisszük, a rendkívül magas fizetésük fejében tetszés szerint kizsigerelhetőek. Csakhogy ez előbb-utóbb visszafelé sül el: a kifacsart sztárok egy idő után nem képesek a tudásuk javát nyújtani, és ez árthat a legtöbbet az üzletnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!