JEGYZET

2018.06.01. 06:30

Géppuskaláb célkeresztben

Takács Zoltán

 

Nem emlékszem a labdarúgásban olyan világversenyre, amely előtt ne generáltak volna botrányt az angol csapat valamelyik kulcsembere körül, így „segítve” a mentális felkészítést. Csoda, hogy az állandó csodavárás közepette semmiféle jelentős eredményt nem tud felmutatni évtizedek óta a válogatott?

Most Sterlingen a sor, az ő jobb lábát vették célba a bulvár­firkászok.

A Manchester City szélvészgyors támadóját azért bírálják, mert gépfegyver van a jobb lábára tetoválva. Az egyik fegyverellenes csoport egyenesen azt követeli, hogy a volt liverpooli szélső fedje el vagy lézeresen távolítsa el a tetoválást, ellenkező esetben pedig tegyék ki a válogatottból.

Tény, hogy nem okos dolog egy ilyen tetoválás, de mindenkinek szíve joga, hogy mit és miért varrat magára, ha azzal nem sért törvényt. Azt is tudjuk, hogy a hülyeség határtalan, egy Manchester United-drukker például a BL-döntő liverpooli lepkevadászának állított emléket egy nagy felületű „Karius egy legenda” felirattal. Ha kijózanodik, nyilván átgondolja majd – de Sterling esete azért kicsit mégis más. Neki ugyanis kétéves korában lelőtték az apját, és ahogy nyilatkozta, sosem fogna fegyvert a kezébe, ő inkább a jobb lábával lő.

Ez a magyarázat érthető és elfogadható, még ha tényleg furcsa is egy focista lábán a géppuska, de hát valljuk be, sok labdarúgót nem az eszéért szeretünk. A legendás Gary Lineker mindig is a kivétel volt, most is tűpontosan fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a média már megint megpróbálja a vb előtt a játékosok morálját lehúzni, ami nem éppen hazafias és nagyon szomorú.

Persze a The Sun nem állt le, még fokozta a feszültséget azzal, hogy azt írták: „újabb két tinédzsert öltek meg a hétvégén, miután Sterling megmutatta a megosztó tetoválását”.

Ez az egész történet egy újabb adalék annak megértéséhez, hogy a hétvégén Kijevben miért volt minden második Liverpool-szurkoló kezében egy olyan zászló, amelyen a The Sun szerepelt áthúzva. Sosem fogják megbocsátani, hogy a 96 emberéletet követelő 1989-es Hillsborough-katasztrófa másnapján a bulvárlap címlapján lényegében legyilkosozták őket. Megjegyzem, az újság egyik munkatársa tavaly a középpályás Barkley-t hasonlította állatkerti gorillához, amiért már az Everton is bojkottálta a lapot.

Ha ilyen barátaid vannak, akkor ellenségre már nincs is szükséged. Úgy tűnik, a mondás tökéletesen igaz az angol futball és az újságírók kapcsolatára. És még van két hét a vb-nyitányig…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!