Jegyzet

2018.04.21. 06:30

Személyautó és villamos

Pajor-Gyulai László

Graeme Souness volt a sofőröm. Ő mondta, ha akarom az interjút, az csak úgy jöhet össze, ha a Liverpool edzőcentrumából vele megyek vissza az Anfield Roadra, és közben beszélgetünk. Nekem megfelelt, és jól is haladt a beszélgetés, amíg meg nem kérdeztem tőle, hogy szokta-e ellenőrizni a játékosait. Bólintott, hogy persze, gyakori a fizikai és élettani felmérés, ezek a nagyon hasznos adatok pompásan segítik a munkáját.

Csak néztem rá, nem értettem, mit beszél. Gondoltam, rosszul fogalmaztam meg a kérdést, ezért konkrétabban ismételtem meg: ellenőrzi-e olykor, hogy este tízkor otthon vannak-e, esetleg nem ittak-e többet a kelleténél, mert Magyarországon ez része az edző munkájának. Ekkor meg ő nézett rám megütközve, mondta is, hogy semmi értelme annak, amiről beszélek. Miért tenne ilyet? Tényleg nem érti.

A játékosai életéből annyi tartozik rá, hogy miként teljesítenek az edzéseken és a meccseken, a többi az ő dolguk.

A kilencvenes évek elején jártunk – ugyanabban a korban, de más világban. Néhány évvel később szintén belefutottam a késbe. Louis van Gaal a csúcson járt az Ajaxszal, én pedig kaptam tőle negyedórát. Jól ment ez az interjú is, amíg meg nem kérdeztem, hogyan motiválja a játékosait. Elkerekedett a szeme, és kérte, ismételjem meg, mert nem érti. Megtettem, de hiába, visszakérdezett: miért kellene motiválnom őket?

Próbáltam magyarázni, azért, hogy mindig győzni akarjanak, úgy menjenek ki a meccsre, hogy átharapják az ellenfél torkát is, ez nálunk az edzői munka egyik legfontosabb része; meg már nem is emlékszem, miket hordtam össze, ő pedig csak nézett rám, mintha a Marsról érkeztem volna. Aztán lezárta azzal, hogy egy profi labdarúgó mindig motivált, mert tudja, mikor kereshet sok pénzt, tisztában van vele, hogy ha nem ad bele mindent az edzéseken és a meccseken, akkor tízen várják, hogy a helyére léphessenek, ez könyörtelen harc a felszínen maradásért, neki ezzel semmi dolga.

Már megint: ugyanaz a kor, más világ.

Húsz évnél is több telt el azóta. Olvasom, Diósgyőrben komoly pénzbüntetéssel sújtotta a vezetés a játékosokat, a komoly motivációs gondok miatt még a szponzortól kapott kocsikat is le kellett adniuk, az egyik labdarúgó, aki a következő fordulóban is játszani fog, hiszen ki is játszhatna helyette, hitetlenkedve nyilatkozta, autóval ment edzésre, villamossal ment haza.

Szörnyű érzés lehetett.

Belegondolni is elképesztő, hogy mik vannak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!