Sport

2016.03.07. 19:29

Zsófiára figyelt a tornászvilág - Ausztriában mindenkit meglepett Kovács Zsófia kiemelkedő eredménye

Dunaújváros - Március 5-én Linzben az Austria Open tornászversenyen a magyar női válogatott is szerepelt, csapatban és egyéniben is.

Jankó Árpád

Tudni kell, hogy a 2016-os év első szakaszában már minden verseny mögött ott lebeg a hőn áhított cél: a riói olimpia. Kimondva, kimondatlanul az ausztriai nyílt tornászbajnokság is ilyen viadal volt. De nézzük akkor, mi is történt Linzben?

A magyar női válogatott hat taggal indult a versenyen: Három felnőtt és két junior korú tornásszal. A felnőttek voltak: a dunaújvárosi Kovács Zsófia, a szombathelyi Dévai Boglárka, Csányi Julianna (ő nem Magyarországon edz) és Al-Salaty Dália (KSI). Dália csak egyéni összetettben indult, csapatban nem.

Balról a legyőzött Európa-bajnok, Giulia Steingruber, középen Kovács Zsófia a kupával és a bronzhelyen a szlovák Barbara Mokosova

A két junior korú Szujó Dorka (Békéscsaba) és a dunaújvárosi Jakab Noémi. Noémi remekül helytállt a felnőttek között. Becsülettel megcsinálta az összes gyakorlatát, és a tizenkettedik helyen végzett. A csapatverseny is nagyszerűen sikerült Az első helyezett Svájc (161.750) mögött a második helyen végeztek a mieink (160,050). De a szenzáció ezután következett. Kovács Zsófia fantasztikus teljesítménnyel első helyen végzett egyéni összetettben, és legyőzte az Európa-bajnokot, a svájci Giulia Steingrubert. És ezt élőben látta a kiutazó másik edző Joó Gabriella, Zsófi szülei, testvére, Szőke Nóra edző. (Trenka János edző dolgozott a magyar csapat és Zsófia mellett.)

A dunaújvárosi lány élete első felnőtt komoly versenyén győzött! Ugrásban és felemáskorláton a népes mezőnyben a legmagasabb pontszámot kapta. Gerendán csúszott be egy hiba, olyan amit még sose követett el. De összpontjainak száma: 56.250, míg az Európa-bajnoké: 56.000! A magyar csapat második helye is rendkívül dicséretes. Szujó Dorka hetedik, Dévai Boglárka kilencedik lett. Joó Gabriella nem szégyelli: a Kovács Zsófia tiszteletére felhangzott Himnuszt megkönnyezte. - Óriási ujjongással ünnepeltük Zsófit. Draskóczy Imre szövetségi kapitány ezt a versenyt is kinevezte a válogatottak számára tesztversenynek. Mi azt mondtuk Zsófinak: amit tudsz, csináld meg. A legfontosabb feladatunk az volt, hogy stabilizáljuk a gyakorlatokat. Semmit sem kockáztattunk. Egyedül ugrásban mutatott be új gyakorlatot nagyszerűen, egy Jurchenko-duplacsavart.

Ha az egy évvel ezelőtti sötét felhőkre gondolunk, még most is elszorul a torkunk. Zsófia sérülése nagyon nehezen gyógyult. Félő volt, hogy odalesz minden igyekezet. De hatalmas türelemmel, sok jó ember pozitív ráhatásával eljutott Zsófia odáig, hogy most egy felnőtt Európa-bajnok megöleli és gratulál neki tizenegy ország tornászainak tapsa közben. Joó Gabriella ezekután joggal mondhatja: most már nem rajtunk múlik az olimpia, mert Zsófia rendkívül magas pontszámokat szerzett, és tipikus összetett versenyző. Mindez neki kedvez. Bizony Rióban április 16-án kezdődik egy tesztverseny, ahová csak ketten utazhatnak ki. Aki biztosan megy: Makra Noémi (Békéscsaba). És három tornász, Dévai Boglárka (Szombathely), Böczögő Dorina (Békéscsaba), Kovács Zsófia (Dunaújváros) közül még egy valaki repül Brazíliába. Kovács Zsófia jelenleg Tatán gyakorol két hétig Jakab Noémi és Halász Dóra Szimonetta társaságában. Itt is lesz felmérés, de ezután több verseny is rendelkezésre áll a szövetségi kapitánynak eldönteni: kikből áll majd a női olimpiai tornászcsapat.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!