Sport

2017.07.21. 18:40

Semmi és senki nem tudta megtörni a női vízilabdázókat

Fantasztikus játékkal nyert Hollandia ellen, s lett ezzel csoportelső csütörtökön este a magyar női vízilabda-válogatott a vizes vb-n.

Gallai Péter

A 10-8-as győzelem nem csak azt jelenti, hogy Bíró Attila csapata kapott három szabadnapot, mert egyenesen a hétfői negyeddöntőbe jutott, hanem azt: ezzel a könnyebbik ágra került. Így küzdjenek csak meg az Európa-bajnoki ezüstérmes hollandok az olimpiai harmadik oroszokkal a nyolcaddöntőben, majd a továbbjutó az olimpiai második olaszokkal, végül pedig a favoritnak tartott, ötkarikás aranyérmes és címvédő Egyesült Államokkal a döntőbe jutásért. Ezzel szemben a több dunaújvárosi játékossal - Kasó, Gurisatti, Szilágyi, de ide vehetjük a tősgyökeres Szücsöt is, aki most Újpesten pólózik - felálló magyar csapat az előzetes menetrend szerint hétfőn este 20.30 órától a szombati Kanada - Új-Zéland nyolcaddöntő győztesével mérkőzik meg az elődöntőért. Majd a folytatásban a fináléért a görög vagy a spanyol válogatott lehet a következő rivális.

Pénteken sajtótájékoztatót tartott a válogatott, a képen Bíró Attila, Czigány Dóra, Szücs Gabriella, Gurisatti Gréta és Gangl Edina

A médiatribünön egyébként sokan vélekedtek úgy, ha kivesszük az amerikaiakat a "képből", akkor csütörtökön mini világbajnoki döntőt láttunk. Keménységben, látványban, amelyen a magyarok fizikai állóképessége jobb volt, nem véletlenül hangsúlyozza rendre a kapitány, ezen a téren már senki nem tud legyőzni minket. Hiába voltak nagyobbak és nehezebbek a hollandok. Bíró Attila szerint a védekezés és a kapusteljesítmény volt a siker kulcsa, és a csapat lelkileg is nagyon erős. Persze a szakvezető sem hagyta ki az elképesztő, jelzőkkel nehezen illethető közönség támogatását.

Tóth Ildikó így nyilatkozott a mérkőzés után: - Amikor az ember majdnem nyolcezer torokból azt hallja, hogy nem, az istennek sem lőhetnek hármat a hollandok, akkor te magad is elhiszed ezt, még jobban. Parádés volt a közönség, ezúton is köszönjük nekik. Mindig is azt gondoltam, hogy azt is megérezzük, ha az otthon, a tv előtt ülők szíve dobban egyet, hát még ezt Hihetetlen energia van ezen a helyszínen. Elhittük a második félidőben, hogy átlövésgólokat is tudunk lőni, és ez az önbizalom eredményre vezetett.

A Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics játékosa, Gurisatti Gréta két, nagyon fontos gólt dobott, mondjuk melyik nem volt az a meccsen... Nem véletlenül emelte ki őt külön a kapitány, mint aki sok pluszt tett hozzá a játékhoz.

- A világbajnokság igazából most rajtolt számunkra. Ugyanígy kell menni tovább, hogy érjen is valamit ez a győzelem. Tudtuk, hogy a hollandok nekünk esnek, hiszen vissza akartak vágni az Eb-döntő miatt. A csapat azonban összezárt, fizikálisan is felvettük a ritmust, és fontos volt, hogy nem az eredmény tartására törekedtünk, na hát meg a közönség... Kirázott a hideg, amikor láttam, hogy ennyi ember kiabál, tapsol, sok ezren azért jöttek ki, hogy nekünk szurkoljanak. Sőt, még a mérkőzés után, a busznál is vártak minket, és tapsoltak.

A szintén parádés teljesítményt nyújtó Szücs Gabriella sem felejtette el megemlíteni a fantasztikus hangulatot, majd úgy értékelte, hogy a világbajnokság nyitó szakaszával elégedettek lehetnek valamennyien:

- Egyre magabiztosabban játszottunk, győzelmet győzelem követett, jó lenne ugyanígy folytatni tovább - jelentette ki.

A két gólig jutó Czigány Dóra szerint a csapategység volt a siker kulcsa.

Ellenfélnéző

Nagy csodának kellene történnie ahhoz, hogy hétfőn ne Kanada legyen az ellenfelünk a negyeddöntőben. A tengerentúli együttes az A csoport második helyén végzett, 10-4-re kikaptak az elsőként záró olaszoktól, majd utána Kínát 9-8-ra, Brazíliát pedig 16-6-ra győzték le. Ezzel szemben a B csoportban szereplő Új-Zéland harmadik lett, a spanyolok 10-2-re, az Egyesült Államok 22-7-re nyert ellenük, Dél-Afrikát pedig 8-6-ra múlták felül. A holland - orosz mellett még kínai - spanyol és francia - ausztrál párharc lesz a nyolcaddöntőben.

 

Fotó: MVLSZ/Madar Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!