Sport

2017.08.03. 17:25

A mesterek tornája - Hétfőtől pereg a pólós oktatófilm a budapesti masters vb-n

DUNAÚJVÁROS/BUDAPEST A remekült sikerült vizes világbajnokság után most jön a ráadás. Pólós fronton hétfőtől már az utóbbi évtizedek legendás klasszisai szállnak medencébe. Természetesen számos egykori dunaújvárosi játékos is érintett. A masters vb-re hangolunk. Első fejezet.

Szabó Szabolcs

Aki az utóbbi másfél évtizedben kilátogatott a helyi vízilabdacsapat mérkőzéseire, vagy csak rápillantott az országos vagy nemzetközi sportsajtó női pólóval foglalkozó orgánumaira, az bizonyára sűrűn találkozott Zsámbok Lili nevével. Nem véletlenül, hiszen korosztályának egyik meghatározó játékosa volt, aki a mai napig nem szakadt el kedvelt sportjától. Zsámbok Lili a Budakalászi Sport Club színeiben képviseli majd hazánkat, az újvárosi pólót a hétfőn kezdődő 17. FINA Masters VB-n.

- Nagy kaland ez számomra, hiszen tényleg a sportág nagy klasszisaival játszhatom újra együtt. A teljesség igénye nélkül említeném Pelle Anikót, Szremkó Krisztinát, Primász Ágnest, Rédei Katát, Drávucz Ritát. Többségükkel pár éve még nagyokat csatáztunk a medencében, most pedig együtt pólózunk majd a győzelemért - mondta el lapunknak Zsámbok, akit a felkészülés édes terhéről is kérdeztünk.

A győzelem jele. Zsámbok Lili élvonalbeli játékosként sem volt az az ijedős típus. A 17. FINA Masters VB-n is aranyra hajt majd csapattársaival a Budakalász színeiben Fotó: Masters VB

- Erre egyszerű a válasz: fejben nagyon jók vagyunk. Azaz van már olyan rutinunk, talán mondhatom úgy játékintelligenciánk, hogy pontosan tudjuk majd, hogy ki ellen, mit és hogyan kell majd játszani, miként lehet(ne) megoldani egy-egy éles szituációt. Azonban már nem vagyunk élsportolók, így hiába tudja a fej, hogy mi is lenne a megoldás, a test már nem mindig tudja végrehajtani a feladatot. Ezért már július elején elkezdtük az edzéseket Budapesten a Tüzér utcában, a Honvéd sporttelepén. A szakmai munkát a sportág egyik meghatározó trénere Györe Lajos bácsi irányítja, de volt, hogy Faragó Tamás is meglátogatott minket. Nagyon jó közösség kovácsolódott össze, és bár nincs pontos információnk arról, hogy a hat ellenfelünk milyen játékerőt is képvisel, én bízom benne, hogy ott leszünk a végelszámolásnál is. Külön öröm, hogy két dunaújvárosi barátnőmmel és egykori csapattársammal Brávik Fruzsinával is Primász Ágnessel is együtt pólózhatunk majd. Célunk tehát az aranyérem.

EGY KIS VÍZILABDA-TÖRTÉNELEM

A játék a 19. századi Nagy- Britanniából származik, ahol egyfajta vízirugbyként honosodott meg. Ezzel egyidejűleg William Wilson is foglalkozott a sportág fejlesztésével. Egy idő után kinőtte magát, és Londoni Vízilabda Liga néven a mai napig él, illetve népszerűségnek örvend a világ legkülönbözőbb pontjain, például Európában, az Amerikai Egyesül Államokban, Brazíliában, Kínában, Kanadában és Ausztráliában is. A férfi vízilabdát az első csapatsportként mutatták be az olimpiai játékokon 1900-ban, a krikett, rugby, labdarúgás, lovaspóló, az evezés és a kötélhúzás mellett. A női vízilabda 2000 óta tartozik az olimpiai programhoz.

A vizes világbajnokságot követő masters vb-n egykori klasszisok szállnak újra medencébe, ám nem egy-egy ország zászlaja alatt, hanem klubszínekben. A dunaújvárosi pólós hölgytrió - Zsámbok Lili, Primász Ágnes, Brávik Fruzsina a Budakalász csapatában pólózik majd hétfőtől.

A hölgyek hat meccset játszanak majd a torna során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!