Edzőket is nevelnének

2020.10.14. 20:00

Véget ért a „szabadság”, kezdődnek a bajnokságok

A koronavírus-járvány miatt a magyar ökölvívásban is kényszerszabadság volt, de a jelek szerint újra beindul a nagyüzem. Legalábbis ez derül ki a Dunai Ökölvívó SE szakmai vezetőjének, Sulák Andrásnak a szavaiból.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Ha semmi sem jön közbe, elkezdődik a versenyszezon az ifjúságiak és a juniorok magyar bajnokságával, id. Nemes József emlékére.

– A közelmúltban elnökségi ülést tartott a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, és kijelölték az országos magyar bajnokságok időpontjait. Ezek szerint az ifjúságiak és a juniorok október 19. és 22. között Debrecenben, a felnőttek október 28. és 31. között Győrben, a serdülők pedig november 18. és 21. között Egerben mérik össze az erejüket, és az egyesületünk ott lesz mind a három eseményen. A vírus miatt a mezőnyök létszámát limitálták, súlycsoportonként nyolc versenyző indulhat, a korábbi viadalok és a ranglistahelyezések alapján.

A DÖSE a felnőttek között nem nevez bokszolót a limitált létszám miatt, az utánpótlás-bajnokságokon pedig tizenkét sportolóval tervezi a részvételt, de sérülések miatt ez a szám csökkenhet. Sőt, a serdülőknél két lány is képviseli majd a dunaújvárosi színeket.

A DÖSE sportolóit Sulák András mellett Hoffman Károly készíti fel.

Sulák András, a dunaújvárosi ökölvívók szakmai vezetője: végre versenyezhetnek a tanítványai Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Arra a kérdésünkre, hogy ennyi korosztályhoz és versenyzőhöz – a kezdőkkel együtt harmincan tagjai a DÖSE-nek – nem kevés-e két edző, Sulák András így válaszolt.

– Kevesen vagyunk, ez tény. Nehezen tudunk edzőt hozni, hiszen a nyolcvanas évek óta nem volt ökölvívás Dunaújvárosban, néhány esztendeje éledt fel a sportág, nincs még igazán nagy nevünk, nem vonzó még Dunaújvárosba jönni dolgozni. Egyébként is az az elképzelésünk, hogy saját magunknak nevelünk, a mi sportolóinkból szakembereket. Ez persze hosszú folyamat. De vannak erre alkalmas embereink, akik már bontogatják ezen a téren a szárnyaikat.

Az biztos, létesítmény-problémájuk nincsenek, hiszen az évtizedekig a birkózók otthonául szolgáló csarnok, amely szeptember közepétől az egykori olimpikon birkózó, Nyers László nevét viseli, az ország egyik legszebb, legkorszerűbb ökölvívó-létesítménye.

Két dunaújvárosi lány is indul a serdülők között

A költségvetésük viszont szerény, de megélnek belőle.

– Az önkormányzat mellett vannak más támogatóink is, leginkább régi barátok, akik szeretik a bokszot. A tagdíjbevételünk elenyésző, hiszen az ökölvívás sohasem a gazdagok sportjáról szólt. Fontos, hogy a versenyeztetést, az utaztatást, a szállást, az étkezést meg tudjuk oldani.

A dunaújvárosi ökölvívók szeptember közepétől teljes erejükkel a hétfőn kezdődő bajnoki szezonra koncentrálnak. Sulák András szerint az utánpótlás-korosztályokban több versenyzőjük is éremesélyes, várják már a rajtot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!