Sport

2017.03.21. 16:35

Útra kelnek a vándorsakkosok - áprilisban Válra, utána Dunaújvárosba költöznek

Rácalmás - A hagyomány szerint ismét a rácalmási sakkozók nyitották meg az idei körversenyt. Ahogy az lenni szokott, majd ezt követően akár egy vándorcirkusz megy tovább a versengés faluról falura, városról városra.

Jankó Árpád

Ez a sakkozásnak kiválasztott nap, nem túlzás, komoly és igen népszerű eseményt jelent a kisebb településeken is. Szinte versengenek a rendezők egymással, hogy minél jobb körülményeket teremtsenek a sakkozóknak. Esemény van a helyszínen! Ilyenkor természetesen a teljes ellátás is dukál a versenyzőknek, a vendégeknek.

A Mári nénik ilyenkor sok helyen pedig örömmel hozzák a becsomagolt isteni süteményeket, harapnivalókat, de a remek zsíros kenyér lilahagyma karikákkal is szépen fogy. Ám térjünk vissza a pepita kockás táblához. A versengés előtt Kondás László felvezetését követően Németh Miklósné, Rácalmás alpolgármestere mondta el megnyitó beszédét. Katona Ferenc, a verseny játékvezetője pedig még egyszer ismertette a szigorú szabályokat. Egyébként négy korosztály képviselői ültek le az asztalokhoz.

Csak színesítette a programot Volman Ferenc, a malomjáték Európa-bajnokságának harmadik helyezettje, aki a sakkozás szünetében ismertette meg a jelenlévőkkel a játék fortélyait. (Visszatér az idősebbek kedvelt gyerekkori játéka? Nagyszerű!) És megkezdődött a komoly vetélkedés. A kezdő sakkozók teljesítményében természetesen becsúsztak hibák, de már volt, aki megmutatta oroszlánkörmeit. A III. korosztály sakkozói élvezetes, komoly partikat játszottak. A felnőttek közé is "bekéretőzött" néhány fiatal, akik nem az érmekért küzdöttek, sokkal inkább tanulni akartak.

A hibátlanul játszó Tóth Noel csoportjában aranyérmet szerzett Fotó: Amatőr felvétel

Bodrogi Gyula okosan, szépen mozgatta a bábukat. Kiemelkedett a gyerekek közül Tóth Noel, aki hiba nélkül játszotta végig a hat fordulót. Oklevelet, aranyérmet és két emlékplakettet is kapott. A II. korcsoportban pedig öt rácalmási indult. Krizsán Kriszti lett az első a lányok között. A fiúknál a dunaújvárosi Tamási Levente győzött. A rácalmásiak, Perczel Ákos, Nagy Henrik, Poór Dénes, Lampert Olivér is szereztek pontokat. A III. korcsoportban egy rácalmási indult, Molnár Klára, aki nagyszerűen sakkozott, és a második helyet szerezte meg. Krizsán Balázs ebben a korcsoportban szerzett pontokat, hetedik lett. A "nagyok" között egyedüli rácalmásiként Kondás László indult. Három pontjával a nyolcadik helyen végzett.

A verseny után Kundra Anikó, a Művelődési Ház vezetője adta át a díjakat. Többen is kaptak emlékplaketteket. Köztük Katona Ferenc és Szabó Anna is, akik a verseny megrendezésében sokat fáradoztak. Ezekután már az a program, hogy a rácalmási sakkozók útra kelnek, és vendégként szerepelnek majd a következő állomáson, Válon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!