Sport

2017.08.29. 17:10

Nincs ok szomorkodásra! Ezüst érmes a női vízilabda válogatott!

Meglepetésre készült, ám végül nem tudta borítani a papírformát a magyar női vízilabda-válogatott a tajvani Universiade döntőjében, a több friss világbajnokkal felálló, a tornán veretlenül végigmenetelő Egyesült Államok kedden magabiztosan szerezte meg az aranyérmet.

Gallai Péter

- Döntőbe jutni bármilyen világversenyen hatalmas dolog - mondta Bíró Attila szövetségi kapitány a találkozó előtt, ráadásul ha nem is a remélt módon, a magyarországi világbajnokságon, de csak összejött egy finálé az amerikaiakkal. Egyébként a vb szempontjából az USA csapatánál volt az előny, hiszen amíg nálunk a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics két játékosa, Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya, addig az aranyérmes amerikai együttesből öten (Gabrielle Stone, Jordan Raney, Kiley Neushul, Aria Fisher, Alys Williams) játszottak a vb-n. Az említett két magyar hölgyön kívül Ziegler Diána, Vályi Fanni, Horváth Brigitta, Menczinger Kata, Garda Krisztina és Kiss Alexandra képviselte a dunaújvárosi klubot, a szakmai stábban pedig Mihók Attila.

A nyolc dunaújvárosi játékossal felálló válogatott ezüstérmes lett az olimpia utáni második legnagyobb multisport világeseményen

- Kíváncsian várom én is, hogy mennyit vett ki a negyeddöntő és az elődöntő a csapatból, de fizikailag rendben vagyunk. Az amerikai csapat rettentően erős, egyelőre az a cél, hogy végig pariban tudjunk maradni, és ha így lesz, akkor tudunk majd meglepetést okozni. Hétfőn volt egy napunk szusszanni, így még jobban fel tudtunk készülni - tette hozzá a kapitány a szövetség honlapjának a derbi előtt.

Mivel a magyar csapat számára előzetesen az éremszerzés volt a cél, így mint a lányok fogalmaztak, felszabadultan játszhattak az első helyért. Együttesünk a fináléig két vereséget, valamint öt győzelmet könyvelhetett el, amíg riválisunk elég imponáló teljesítménnyel, minden találkozóját megnyerve jutott el idáig. A legszorosabb meccsük az elődöntő volt, ahol "csak" öttel verték meg Japánt.

Sajnos a formájuk keddre sem esett vissza, ugyan Gurisatti 0-1 után egyenlíteni tudott, ám ez volt az utolsó alkalom, amikor lőtávolon belül volt az ellenfél, ugyanis Jamie Neushul vezérletével már az első negyed végére elléptek az amerikaiak.

A magyar női vízilabda-válogatott dunaújvárosi különítménye a medálokkal, miután az Universiade keddi döntőjében vereséget szenvedtek az Egyesült Államoktól. A képen Szilágyi Dorottya (b), Kiss Alexandra, Menczinger Kata, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Garda Krisztina, Ziegler Diána és Vályi Fanni

Fotó: Gurisatti Gréta

A képlet a folytatásban sem változott, nekünk nem jöttek be a lövéseink, ezzel szemben a tengerentúli gárda sorra szerezte az újabb gólokat, a 15. percben már 2-9- volt az állás. Ilyen biztos előny tudatában kicsit alábbhagyott ellenfelünk koncentrációja, és mivel a lányok sem akartak kiütéses vereségbe beleszaladni, ezért az utolsó két negyedet sikerült döntetlenre hozni, így nem nőtt tovább a különbség. S, hogy valamiben mégis elsők legyünk: a tornán mi lőttük a legtöbb gólt az Egyesült Államoknak.

A lefújás után az aranyérmesek boldogan ünnepeltek, de a magyarok sem az egereket itatták, az látszott, örülnek a második helynek is.

Amikor villámkapcsolatot létesítettünk Tajvannal, Horváth Brigitta is megerősítette ezt, s mint mondta, ezúttal tényleg nem sablonos közhely, hogy szépen csillog az az ezüstérem is.

A végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Magyarország, 3. Japán, 4. Oroszország, 5. Kanada, 6. Ausztrália, 7. Franciaország, 8. Olaszország, 9. Görögország, 10. Nagy-Britannia, 11. Új-Zéland, 12. Argentína

A női vízilabdázók a tajvani magyar küldöttség tizennegyedik érmét szerezték meg, az ötödik ezüstöt.

Jegyzőkönyv:

Magyarország - Egyesült Államok 9-16 (1-5, 2-5, 3-3, 3-3)

Magyarország: Bolonyai - Parkes 3, Gurisatti 2, Menczinger, Leimeter, Szilágyi 1, Máté. Csere: Kiss A. (kapus), Kövesdi, Horváth 2, Vályi, Garda 1, Ziegler. Szövetségi kapitány: BÍró Attila.

Egyesült Államok: Stone - Brooks 3, Raney 2, Neushul K. 4, Fischer, Neushul J. 4, Williams 1. Csere: Rycraw (kapus), Jackovich, Berggren, Mutafyan 2, Klass, Games. Szövetségi kapitány: Klatt Daniel.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!