Sport

2013.05.05. 19:28

Ukrajnába készül a szumós

Alig múlt 15 éves, mégis jelentős eredménylistával rendelkezik a szumósok között a szabadbattyáni Balogh Attila Bence.

Horog László

Édesapja birkózóként kezdte, majd tíz évvel ezelőtt váltott, szumózni kezdett. Logikus volt tehát, hogy fia is ezt művelje. Az édesapa, Balogh Attila azt mondja, eleve nehézsúlyúként született, mindig testesebb volt kortársainál, jelenleg 196 kg-ot nyom a mérlegen. A nyolcvanas évek elején, tíz esztendősen kezdett birkózni a Szondiban, Gurubi Lajos irányítása mellett, amikor azt kérdezem, meddig jutott a szőnyegen, nevetve jegyzi meg, a kezdőkörig, meg vissza.

Két évvel később grundbirkózásban magyar bajnok lett, azt mondja, nagy éve volt akkoriban a klubnak: Rácz Lajos Európa-bajnok lett Budapesten, a Körcsarnokban, Balogh pedig grundbirkózásban, úttörőként

Ráadásul ugyanott, ugyanazon a szőnyegen lett első, mint Rácz, csak ő délelőtt, a világklasszis pedig este. Balogh mindössze szabad- és kötöttfogásban is megyei, valamint területi bajnokságot nyert, országos viadalokon dobogós helyezéseket szerzett, de nyerni nem tudott.

A sportággal 1989-ben szakított, sérülés miatt. Motorbalesetet szenvedett, valamint az esés során lábtörést, az orvosok eltiltották a versenyzéstől. Edzegetett, de komoly erőpróbákon nem mérethette meg magát, hirtelen ötlettől vezérelve, 2002-ben szumózni kezdett. - Múltak az évek, egyre jobban zavart, hogy nem sportolok.

A birkózást nem kezdhettem újra, ugyanis a felső súlyhatárt 120 kg-ban húzták meg, nekem esélyem sem volt, hogy ebbe beleférjek. Sokat gondolkodtam, mi lenne testhez álló, ezekkel a paraméterekkel nyilvánvaló volt, futónak nem mehetek, szumózni kezdtem. A veterán világbajnok birkózó, szintén szabadbattyáni Tóth Emil révén ismerkedtem meg az érdi Földesi Istvánnal, szintén veterán birkózóval és szumóssal.

Rajta keresztül kerültem kapcsolatba az Érdi Spartacussal, ez volt a legközelebbi egyesület. Hetente háromszor jártam fel tréningezni. Egy évvel később a magyar bajnokságon harmadik lettem. Kilencen indultunk a plusz 115 kg-ban, azaz a nehézsúlyban, szerencsémre itt felső súlyhatár nincs.

Mint ahogy korhatár sem, addig űzi az ember, ameddig akadja. Nemzetközi, meghívásos kupát nyertem, az egyesületem rendezte, rengetegen neveztek, olyan volt, mint egy Eb. Kontinensviadalon kétszer indult, Budapesten és Krotoszinban, a lengyeleknél, egyik alkalommal sem lett dobogós. A sportágtól három esztendővel ezelőtt, 38 évesen búcsúzott, úgy ítélte meg, a versenyzői korból kiöregedett, ráadásul többször műtött térde folyamatosan rakoncátlankodott.

Apa és fia: Balogh Attila és Balogh Attila Bence Érden és a szabadbattyáni családi házban edzenek

Azonban fia, Attila Bence továbbviszi a hagyományokat. Ő jelenleg 120 kg, tehát örökölte édesapja génjeit. A családfő 198 cm magas, a gyermek momentán 185, s még növésben van. - Annak örülnék, ha a fiam elérné a 2 méteres magasságot, de azt nem bánnám, ha nem 200 kg-os súllyal rendelkezne. Vízilabdázott két évig, szerette, de nem érdekelte igazán. Többször ellátogatott versenyemre, majd közölte, megpróbálja - mondja a családfő, amihez fia annyit tesz hozzá: ő azonban szeretné többre vinni édesapjánál.

Nem is jár rossz úton, hét évesen kezdett, nem sokkal később már diákolimpiát nyert, az összes versenyén dobogón végzett. Ő is heti háromszor gyakorol Érden, valamint édesapjával otthon, a családi házban. A munka meghozta gyümölcsét, ifjúsági Eb-n ezüstérmes lett Csömörön, a tavalyi esztendőben Érd város kiváló sportolója lett. Néhány nappal ezelőtt, a Felcsúton rendezett válogató viadalon egyéniben második lett, csapatban Sipos Tamás és Száraz Péter társaságában első, ezzel jogot szerzett a májusi, ukrajnai, Kontinentális Kupán való részvételre. Ez lesz az első, jelentős, külföldi megmérettetése.

- Az a célom, hogy majdan ne csak eljussak felnőtt világversenyekre is, hanem eredményesen is szerepeljek. Apu a példaképem és segítőtársam, tőle tanultam a legtöbbet. Mivel Fehérváron járok iskolába, az ősztől itt szeretném kezdeni középiskolai tanulmányaimat, ezért az Érdre utazgatás a folytatásban sem lesz egyszerű, így ezentúl még többet gyakorolok édesapámmal. Az igazi az lenne, ha Fehérváron is alakulna szumó egyesület, sajnos nem egyszerű létrehozni.

A tradicionális, japánból indult sportág közel kétezer éves, hatalmas hagyományokkal rendelkezik, Magyarországon húsz éve honos, 1993-ban alapított a honi szövetséget az Európa-bajnok birkózó, Rovnyai János. A legnagyobb név a nehézsúlyú, szolnoki Libor Dezső, aki két esztendeje világbajnoki címet szerzett. Balogh Attila szívből reméli, néhány év múlva a fiát is – nem csak súlya és magassága miatt – a sportág kiemelkedő alakjai között emlegetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!