Tokió 2020

2019.02.08. 19:30

Újrahasznosított nemesfémből készülnek az olimpiai érmek

A jövő évi tokiói olimpia valamennyi érmét elektronikai hulladékból kivont, újrahasznosított nemesfémekből készítik el, már szinte az összes alapanyagot begyűjtötték hozzá – jelentették be az olimpiai játékok szervezői pénteken.

A tokiói szervezőbizottság 2017 áprilisában indította útjára a projektet, amelynek keretében

begyűjtik a az elektronikai hulladékot – laptopokat, okostelefonokat – az ország lakosaitól, ipari létesítményeitől és az eszközökből kinyerik a nemesfémet az érmekhez.

A szervezők pénteki közleménye szerint

október végéig sikerült a szükséges arany 93,7 százalékát és az ezüst 85, 4 százalékát begyűjteniük, és jó úton haladnak afelé, hogy március végére a teljes mennyiség meglegyen.

A bronzérmekhez szükséges 2700 kilogrammnyi nemesfémet már tavaly júniusra begyűjtötték.

A szervezők annak idején azt tűzték ki célul, hogy 2700 kilogramm bronzot, 30 kilogramm aranyat és 4100 kilogramm ezüstöt vonnak ki újrahasznosítás céljára. A helyi önkormányzatok novemberig összegyűjtöttek 47 ezer 488 tonna kidobásra szánt elektronikai eszközt, a lakosság további ötmillió okostelefont adott le erre a célra.

„Úgy becsüljük, hogy az olimpiai érmek előállításához még szükséges fémeket ki fogjuk tudni vonni azokból az eszközökből, amelyeket eddig a célra adományoztak”

- írták közleményükben.

A szervezők nyáron mutatják be az érmeket.

Már korábbi olimpiákon is felhasználtak újrahasznosított fémeket az érmekhez, a riói olimpián és paralimpián az ezüst és bronzérmek mintegy 30 százaléka készült ilyen anyagokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában