európa-liga

2019.12.11. 11:50

Történelmi továbbjutás küszöbén a Fradi

A Ferencváros lehet az első magyar csapat, amely továbbjut csoportjából az európai kupasorozatokban, amennyiben csütörtökön győz a Ludogorec vendégeként a labdarúgó Európa-liga utolsó, hatodik fordulójában.

6053425 23.10.2019 Ferencvaros' head coach Sergei Rebrov reacts during a training session ahead of the Champions League group stage soccer match against CSKA Moscow, in Moscow, Russia. Alexey Kudenko / Sputnik

Forrás: AFP / Sputnik

Fotó: Alexey Kudenko

Magyar klubok eddig – a zöld-fehérek mostani szereplésével együtt – hétszer jutottak el a csoportkörig, legjobban pedig a székesfehérváriak teljesítettek azzal, hogy tavaly hét pontot gyűjtöttek ugyancsak az El-ben, de az első két helyhez az is kevésnek bizonyult.

A Ferencváros döntetlennel beállítaná ezt a rekordot, de ugyanúgy nem élné meg tavaszt, viszont ha nyerne, akkor a csúcsdöntéssel együtt a történelmi továbbjutás is összejönne a kilenc ponttal.

Arra is 16 éve volt példa, hogy magyar együttes megélte az európai kupatavaszt. Akkor a Debreceni VSC az UEFA Kupában egészen a harmadik fordulóig jutott, melynek párharcait 2004 február végén és március elején rendezték, s végül 1-0-s összesítéssel maradt alul a belga Club Brugge gárdájával szemben.

Noha a Ferencváros számára már a csoportkörbe jutással teljesült a kitűzött cél, azaz a vezetőség nem élné meg csalódásnak, ha nem sikerülne a bravúr, de a játékosok egyértelműen a győzelem reményében lépnek pályára Razgradban. Isael a klub honlapján korábban elmondta, különösen motiválja őket, hogy győzelemmel elérnék a kieséses szakaszt, amely minden elképzelésüket felülmúlná.

Szerhij Rebrov vezetőedző csapata hosszú veretlenségi sorozata után kissé megtorpant, egy hete a másodosztályú Békéscsaba vendégeként kiesett a Magyar Kupából, majd vasárnap hazai pályán kétgólos előnyét eladva 2-2-es döntetlent játszott a negyedik Puskás Akadémiával.

A bajnoki tabellán viszont így is éllovasként zárja majd az őszi szezont úgy, hogy egy meccsel kevesebbet játszott közvetlen riválisainál.

A 2-0-s békéscsabai kudarc előtt sorozatban 11 mérkőzésen volt veretlen a Ferencváros, amely azt megelőzően hazai pályán éppen a Ludogorectől kapott ki 3-0-ra még október 3-án.

A bolgár bajnok hat összecsapás óta nem kapott ki, és szintén magabiztos előnnyel vezeti hazája bajnokságát. De ami még jobban

megmutatja a Ludogorec jó formáját, hogy a Bajnokok Ligája-selejtezőben a Ferencvárostól elszenvedett júliusi, 3-2-es hazai veresége óta 31 találkozón mindössze kétszer maradt alul,

ráadásul mindkétszer a spanyol Espanyollal szemben, amely már csoportelsőként továbbjutott a négyesből az El-ben.

A két csapat a BL első selejtezőkörében is összemérte erejét, akkor az FTC kettős győzelemmel, 5-3-as összesítéssel búcsúztatta a Ludogorecet, amely aztán az El második fordulójában 3-0-s győzelemmel vágott vissza a Groupama Arénában.

A csoport másik mérkőzésének már nincs tétje, mivel az Espanyol úgy fogadja a CSZKA Moszkva csapatát, hogy biztosan elsőként zár a kvartettben, míg orosz vendége még sikerrel is sereghajtó marad.

A második számú európai kupasorozat első kieséses fordulójának sorsolását hétfőn 13 órától a svájci Nyonban tartják. A legjobb 32 párharcait februárban rendezik.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!