harcban a kvótákért

2019.02.28. 13:00

Szegeden keresztül Tokióba, Vajda Attila lett a vb egyik arca

Többek között a Dunaferr SE edzőjének, az olimpiai bajnok Vajda Attilának a részvételével szerdán ünnepélyes keretek között elindította a Magyar Kajak-Kenu Szövetség az augusztusi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság siker­sztori című kampányát.

Gallai Péter

Budapest, 2019. február 27. Gyulay Zsolt olimpiai és világbajnok kajakozó, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója (b), Kõbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó (k) és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus az NKM olimpiai kvalifikációs gyorsasági kajak-kenu világbajnokság kampányindító sajtótájékoztatóján a budapesti A38-as hajón 2019. február 27-én. Az augusztus 21-tõl 25-ig Szegeden megrendezésre kerülõ világbajnokságon a várakozások szerint 100 ország legjobbjai vesznek majd részt, hozzávetõlegesen 1200 versenyzõ, benne 50 magyar induló küzd majd meg az olimpiai kvótákért. MTI/Szigetváry Zsolt

Az A38-as hajón tartott sajtótájékoztatót Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, a szervezőbizottság vezetője nyitotta meg, aki kiemelte, hogy rendkívül fontos verseny előtt állunk, hiszen augusztus 21. és 25. között olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz Szegeden, ahol a tokiói kvóták nyolcvan százalékát kiosztják. – Magunknak tettük magasra a lécet, hiszen 2011-ben egy nagyon jól sikerült világbajnokságot rendeztünk ugyanezen a pályán, és természetesen mindent megteszünk azért, hogy ezt a bizonyos lécet idén se verjük le. Ráadásul a pálya és környezete megújul több mint kétmilliárd forintból. Szlogenünk szerény, de rendkívül ambi­ciózus is, a sikersztori kifejezi a kajak-kenu sportág elmúlt 80 évét Magyarországon – tette hozzá.

Gyulay Zsolt, Kőbán Rita és Vajda Attila egy gomb megnyomásával jelképesen indították el a kampányt

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztérium sport­ért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormány kiemelten támogatja a Maty-éren zajló beruházást és az esemény megszervezését is. Hozzátette, a szegedi kajak-kenu vb talán a sportág olimpiai ciklusának legfontosabb versenye lesz.

Hiezl Gábor, a Nemzeti Közművek Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy a vállalat nem először vállal ilyen szerepet, elkötelezett támogatója a hazai sportéletnek: – Számunkra óriási dolog, hogy névadó szponzorok lehetünk.

Az olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnok Vajda Attila, a Dunaferr SE kenuedzője úgy fogalmazott lapunknak, nagy megtiszteltetés számára, hogy másik két korábbi klasszissal, Gyulay Zsolttal és Kőbán Ritával ismét arca lehet egy hazai rendezésű világbajnokságnak. Ők jelképesen, egy gomb megnyomásával indították el vb kampányát, a jegyértékesítést és a Szeged2019 weboldalt.

Szabó Tünde
Fotók: MTI

– A 2011-es, szintén szegedi verseny kampányának is részese lehettem, ami nagyon jól sikerült, aztán pedig a folytatás is, hiszen világbajnok lettem és olimpiai kvótát szereztem az országnak. Most ismét mi rendezünk, s ugyan már nem vagyunk aktív sportolók, de mások mellett arcai lehetünk ennek az óriási eseménynek, amelyre nagyon sok szurkolót várok. Jelenlétük elképesztő sokat számít a versenyzőknek, én már csak tudom. Nem volt kérdés, hogy elvállaljuk a feladatot, azt gondolom, tartozunk annyival a sportágnak, a szövetségnek, ha tudunk segítsünk. A kampányban felidézzük az elmúlt majdnem 80 évet, a kajak-kenu hazai történetét, a „sikersztori” részeként minden generáció nagy nevei képviselve lesznek ebben. Amennyiben a 2011-es vb-re gondolok, ami elképesztően jól sikerült minden szempontból, a tavalyi, szintén hazai Világkupa is, akkor készülhetünk arra, hogy az idei esemény egy katarzis lesz, a nézők számára pedig a felújított létesítmény mellett számos programmal készülnek.

Hiezl Gábor

Vajda Attila hangsúlyozta, mivel tényleg csak Szegeden keresztül vezethet az út Tokióba, éppen ezért minden idők legnépesebb versenyére készülhetünk, körülbelül száz országból érkező résztvevőkkel. Ugyanis aki nem áll rajthoz itt, az teljesen kizárja magát az ötkarikás kvalifikációból, még ha erre egyéb versenyen még lenne is lehetősége.

A Dunaferr edzője jó esélyekkel számíthat arra, hogy kenus versenyzőiért is szoríthat a partról, ám most a legfontosabb, hogy a kvótákat megszerezze Magyarország, lehetőleg az összeset. A legnagyobb esélye a világbajnoki részvételre ebben a pillanatban Kiss Balázsnak és Hajdu Jonatánnak van, de Slihoczki Ádám és Bucsi Bence is odaérhet még.

– Természetesen ha a kvótaszerzés valamelyik dunaújvárosi fiúnak jönne össze, elképesztően boldog lennék, ám ha nem sikerül, akkor sem esek kétségbe. A lényeg, hogy valaki gyűjtse be az olimpiai indulási jogot. Ugyanis utána még van esélyünk arra, hogy a 2020-as hazai válogatókon megszerezzük ezt. Például az úszókkal ellentétben itt nem névre és emberre szól a megszerzett kvóta, hanem országra és hajóegységekre. Az biztos, hogy izgulni fogok, de az a célom, hogy ez csak pozitívan hasson versenyzőimre, akik által új szerepemben én is megmérettetek Szegeden, ráadásul hazatérhetek, ahonnan nagyon nagy élményeim vannak. Tudom, milyen hátborzongató és felemelő, amikor több ezer szurkoló az utolsó kétszáz méteren csodát tesz és berepít a célba. Azon dolgozom, hogy ezt az érzést a srácok is át tudják élni!

Nagyon komoly fejlesztések

Magyarország Kormánya arról döntött, hogy a minél színvonalasabb rendezés érdekében a világbajnokságra felújíttatja és kibővítteti a szegedi versenypályát, és forrást biztosít a pályát kezelő és egyben üzemeltető Nemzeti Sportközpontoknak (NSK). Az NSK, szoros együttműködésben a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel még 2017-ben elkezdte a beruházások előkészítését. Ennek egyik legfontosabb eleme az osztósziget fejlesztése, hiszen régi álom volt, hogy a versenypálya mindkét oldala funkciót kapjon. Ezenkívül megújul a pályához kapcsolódó összes gyalogos-, kerékpáros- és autóút is, a nézőknek kevesebbet kell majd gyalogolniuk a buszmegállókból, és javulni fog a parkolási helyzet is, mivel szinte minden irányba nagyobb lesz a Szegedi Olimpiai Központ. Régi adósságot törleszt a fejlesztés azzal, hogy teljes fedést kap a főlelátó, megújul és bővül a sajtóközpont, teljesen átalakul a céltorony, valamint nagyobb és színvonalasabb lesz a VIP-épület is, amelynek földszintjén rendezik be a világbajnokságot kiszolgáló teljes egészségügyi központot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában