Sport

2015.08.07. 15:56

Svéd lányok vendégeskedtek a dunaújvárosi tornacsarnokban

Dunaújváros - Pirosra sült, többnyire szőke kislánykák ügyeskedtek a tornacsarnokban. Hét svéd tizenegy éves tornász közösen a Dunaferr tornászaival végezték a gyakorlatokat.

Jankó Árpád

Wágner Dajána, a Dunaferr edzője segít Tilde Skogholtnak

Vastervik városka tornászlányai vendégeskednek egy hétig Dunaújvárosban. A következő évben pedig a dunaferres gyerekek utaznak a skandináv városba. A piros színt pedig az északiak a pénteki balatoni kiránduláson szerezték. A vendégek a dunaújvárosi családoknál laknak, és már néhány magyar szót bátran elpötyögig. Ennek a testvérkapcsolatnak a létrehozója Török Dániel a Dunaferr edzője volt.

- Sok évvel ezelőtt, amikor én még Makón tornáztam -, találkoztam a svédekkel, s ezt a kapcsolatot átmentettem Dunaújvárosba. Már harmadik találkozásunk a svéd gyerekekkel. A kapcsolatépítés, a barátságok köttetése, de komoly szakmai munkavégzés ennek a találkozónak a lényege. A vendégek és a vendéglátok közös edzéseken vesznek részt. Mondhatjuk, hogy a Dunaferr tornászainak tudása magasabb szintű a svédekénél. Tehát a vendégek tanulni jöttek Dunaújvárosba. Ők mondták: láttak sok ügyes hazai tornászt, ellestek, fel is vettek több technikai végrehajtást, és nyomon követhették a Dunaferr edzői által vezényelt oktatási folyamatot. Vastervik tornaklubja kétszáz gyereket foglalkoztat alacsonyabb szinten tevékenykedik. Közép-Svédorszság bajnokságán rendszeresen részt vesznek. De nem az élsport (heti három edzéssel) a lényeg náluk, mivel Svédországban kisebb a presztízse a torna sportágnak. Ez utóbbi jellemzi a látogatások céljáz - mondta Török Dániel, a Dunaferr edzője. - Legfontosabb a gyerekek barátkozása, a kapcsolat fenntartása. A dunaújvárosi fiatal edző Wágner Dajána volt a hét főrendezője. - Nagy örömmel tettem a dolgomat. Szerveztem, foglalásokat elintéztem, ügyeltem a programokra. és örömmel látom a vendégeknél az elégedettséget. Nyelvi nehézségek adódtak, így az angol volt, a mutogatáson kívül a társalgás eszköze. De a gyerekek egymás között nagyon hamar megtalálják a közös hangot, és hamar megértik a másikat.

Therésia Williamsson Makovits Johanna családjánál vendégeskedett

A csoport vezetőedzője Bitte Björk dicsérte a Dunaújvárosi tornacsarnok felszereltségét. Náluk gumiasztal sincs. - A mi gyerekeink abból is sokat tanultak, amit a dunaújvárosiaktól láttak. De gyakorlati mozgásformákat is elsajátítottak a lányaink a hazai edzők segítésével. Nagyon gazdag tapasztalatokat szereztünk. A másik edző, Anna Davidsson is örömmel számolt be arról, hogy nagyon élvezték a svéd lányok a magyarokkal közös munkát. Különösen a korláton és a gerendán végzett mozgásokat figyeltük. Sokat tanultunk a hét alatt. Sajnos volt egy balesetünk, egy felkartörés is, de a baráti, vidám, családias hangulat végigkísérte a vendégeskedésünk hét napját. Jövőre mi látjuk majd szeretettel vendégül a dunaújvárosi gyerekeket.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!