Sport

2017.07.18. 18:45

Repedt bordával is a 8. lett Pötör Zoltán

Talán még emlékeznek Pötör Zoltánra, aki tavaly 10 nap alatt 10 Ironman versenyt teljesített. Idén emelte a tétet, és elhozott egy 8. helyet a Nemzetközi Ultratriatlon-szövetség által kiírt világbajnokságról.

Szabó Szabolcs

Az emberfeletti teljesítményeket gyakorta nem profi sportolók, hanem egyszerű, hétköznapi emberek szállítják. Esetünkben a „hétköznapi” és az „egyszerű” csak abban az értelemben igaz, hogy hősünk, Pötör Zoltán is adófizető munkavállaló, családos ember, aki fennmaradó pluszóráit fordítja arra, hogy emberfeletti teljesítményt nyújtson. Közel 44 óra és három triatlonverseny egyhuzamban. Élménybeszámoló következik.

A sokszoros vasemberünk, Pötör Zoltán

"Még a levegővétel is fájni fog" - e szavakkal engedte haza lábadozni dr. Máté Ágnes, a kórház sürgősségi osztályának vezetője Pötör Zoltánt, aki élete egyik legnagyobb kihívására, azaz a stájerországi tripla ultra triatlon világversenyre úgy (is) készült, hogy akkor június első hétvégéjén lefutja a Szentendre környéki 100 kilométeres ultra trail versenyt. Sajnos itt jött egy szerencsétlen mozdulat és hősünknek egy csúnya esést követően megrepedt az egyik bordája. Higgyék el, nem egy kellemes érzés. Pötör Zoltánnak sem volt az, ám fel sem merült benne, hogy kihagyja a 11,4 km úszást, 540 km kerékpározást, majd lezárásként 126 km futást kínáló erőpróbát. Még mielőtt valaki félreértené: mindezt egyben kell teljesíteni, a szervezők által megadott szintidő alatt.

Az örök tempó. Pötör és a 456 hossz a medencében

Minek? Miért pont ezt és miért pont ennyit? - e három kérdés gyakran eluralkodott Pötör Zoltán elméjében a közel 44 órán át tartó pörgés alatt. Például, amikor az úszásnak helyet adó, egyébiránt Hundertwasser által megálmodott élményfürdő 25 méteres medencéjében úgy a 389. fordulónál tartott az előírt 456-ból, miközben egy svéd sporttárs meglehetősen sajátos úszástechnikájával is meg kellett küzdenie. Kérdések cikáztak benne akkor is, amikor 300 letekert kilóméter és három túlélt felhőszakadás után valamivel több mint 200 kilométer volt vissza. Hogy aztán elkezdhessen futni...

- Volt egy taktikám, hozzá egy időbeosztásom. Nem igazán akartam nagyot, pihenni, lefeküdni, de aztán mégis bementem a sátorba, de nem is aludtam, csak lebegtem. Egy óra múlva már újra a kerékpáron voltam - teszi hozzá az ultratriatlonista, aki csak papíron űzi amatőrként szeretett sportágát. - A futás elején kicsit izgultam, aztán egyre jobban ment. Vitt előre a lábam, fejben és mentálisan is bírtam. Ez elképzelhetetlen lett volna a családtagokból és a barátokból álló segítők nélkül. Mondhat bárki bármit, a verseny háromnegyedénél elfogyasztott hazai csirkepörkölt életmentőnek bizonyult.

Pötör Zoltán végül önmagát és tervét órákkal túlszárnyalva 43 óra 55 perc alatt teljesítette a távot. Mint lapunknak kiemelte: "Felejthetetlen élményekkel lettem gazdagabb, egy csodát éltem át. A versenytársaimmal idegenként érkeztünk, de családtagként váltunk el. Örülök, hogy ott lehettem!"

Szolgálati közleményként még annyi: Pötör Zoltán július 21-én pénteken 16 órától élménybeszámolót tart a versenyről és az ott átéltekről az MMK 311-es termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!