Elismerés

2017.10.06. 09:00

Slihoczki Ádám vehette át a Kolonics-díjat!

A kajak-kenu sportág ünnepi eseményét rendezték meg csütörtökön a szövetség székházában, ahol a világbajnok kajakos, Vad Ninetta neve került fel az örökös bajnokok márványtáblájára.

Gallai Péter

Schmidt Gábor (b) az MKKSZ elnöke, Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány elnöke, Vad Ninetta, akit a sportág 52. örökös bajnokává iktattak be, illetve a Dunaferr SE kenusa, Slihoczki Ádám és párja, a lágymányosi Szőke Attila, akik a legendás sportolóról elnevezett Kolonics-díjat vehették át az idén nyújtott kimagasló teljesítményükért

Fotó: Kiss József/MKKSZ

Az eseményen adták át a Kolonics-díjat is, amelyet az idén ifjúsági világ- és Európa-bajnoki címet szerzett Dunaferr SE kenus, Slihoczki Ádám és párja, Szőke Attila vehetett át.

A sportág 52. örökös bajnokát iktatta be a Magyar Kajak-Kenu Szövetség csütörtökön. A Vasas SC 28 éves versenyzőjének, Vad Ninettának a neve is felkerült a szövetségben található márványtáblára. Örökös bajnok titulust az a versenyző kap, aki pályafutása során legalább öt felnőtt világbajnoki címet, vagy egy olimpiai aranyérmet szerez. Simon Miklós tanítványa az idei racicei világbajnokságon a női négyes tagjaként szerezte meg ötödik elsőségét.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a szezon végén a Kolonics Alapítvány kuratóriumi elnöke átadja a fiatal tehetségeknek, az év felfedezettjének a Kolonics-díjat. Ezt az elismerést hagyományosan azok a fiatalok kapják, akik a 2008-ban elhunyt olimpiai bajnok kenus méltó követőivé válhatnak. Csabai Edvin elnök ezúttal két olyan fiatalt köszönthetett, akik az idén két Európa-bajnoki (C-2 500, C-2 1000) és egy világbajnoki címet (C-2 1000) is nyertek az ifik között. A 2017-ben nyújtott teljesítménye alapján egy nagyon ígéretes kenupáros két tagja, a dunaújvárosi, a Dunaferr SE sportolója Slihoczki Ádám, illetve a Lágymányos klubjában szereplő Szőke Attila kapta meg az elismerést.

A tizennyolc esztendős Ádám egyébként idén tényleg mindent vitt, hiszen az aranyérmek mellett Slihoczki a vb-n a négyessel még egy ifi világbajnoki ezüstérmet is szerzett. Ezen felül a felnőtt (!) országos bajnokságon klubtársával, Kiss Balázzsal első helyen végeztek C-2 500 méteren, C-2 200 méteren pedig Hajdu Jonatánnal.

Schmidt Gábor (b) az MKKSZ elnöke, Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány elnöke, Vad Ninetta, akit a sportág 52. örökös bajnokává iktattak be, illetve a Dunaferr SE kenusa, Slihoczki Ádám és párja, a lágymányosi Szőke Attila, akik a legendás sportolóról elnevezett Kolonics-díjat vehették át az idén nyújtott kimagasló teljesítményükért
Fotós: Kiss József/MKKSZ

A díjátadón a két fiú arról beszélt, hogy jövőre eggyel feljebb lépve, az U23-as korosztályban is jól akarnak szerepelni a párosban, vagyis természetesen folytatják a két éve megkezdett közös munkát. A díjazottak a Kolonics Alapítványt támogató MKKSZ jóvoltából egymillió forintos eszközbeszerzési támogatáson is osztozhatnak.

Nem csoda, hogy az ünnepségen Dónusz Éva utánpótlás-kapitány sem hagyta említés nélkül a Slihoczki-Szőke párost.

- Az elmúlt évek legjobb utánpótlás versenyzői már az idén be tudtak kerülni a felnőttválogatottba, ahol eredményesen is tudtak szerepelni. Mögöttük már dübörög egy újabb aranygeneráció, amely kiválóan szerepelt az ifik között. Gazsó Dorka, Orosz Adrienn és Varga Ádám egyesben mutatta meg klasszisát, de fantasztikus volt az Eb- és vb-győztes Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros szezonja, valamint női kajakban az 500 páros- és a négyes szereplése is. A már említett eredményes fiatalokat ajánlom kollégám, Hüttner Csaba figyelmébe, mert ők hamarosan már a felnőttek között is eredményesek lehetnek – fogalmazott Dónusz Éva, aki méltatta a racicei Olimpiai Reménységek Versenyén szereplő fiatalokat is, akik 66 éremig jutottak.

Az eseményen évértékelést is tartott a vezetés. Doma Gergő szakmai igazgató szerint újabb sikeres idényt tudhat maga mögött a sportág:

- Minden korosztályban ott vagyunk a legjobbak között, ezt az edzők és a versenyzők mellett leginkább a jó lehetőségeinknek, elsősorban a kiemelt sportágfejlesztési támogatásnak köszönhetjük. Még a korábbinál is jobb utánpótlás-eredményeket tudtunk idén elérni a nemzetközi versenyeken minden szakágban. Megerősödtek a vidéki klubok, új tehetségek jönnek fel, akik már a felnőttválogatottban is megmutatják tudásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában