Sportvilág

2015.12.05. 19:23

Rövidpályás úszó Eb - Hosszú Katinka aranyérmes 200 méter vegyesen és 50 méter háton is

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 200 méter vegyesen és 50 méter háton is az izraeli Netánjában zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján. Ez volt az ötödik és hatodik elsősége az idei kontinensviadalon.

Az utolsó előtti versenynapon a vb- és Eb-győztes Hosszú sokáig saját világcsúcsa közelében tempózott 200 vegyesen, végül elmaradt a 2:01.86 perces rekordjától, ám így is remek, 2:02.53-as idővel csapott célba elsőként, hatalmas előnnyel a többiek előtt. A szám fináléjának másik magyar résztvevője, György Anna a hetedik lett (2:09.85) délelőtt úszott egyéni legjobbját megközelítve.

Hosszú 50 méter háton sem engedett senkit maga elé, s 26.13 másodperccel nyert. A magyar klasszisnak 25 méteres medencében ez volt a 10. aranyérme, rövidpályás pályafutása egészét tekintve pedig a három ezüsttel és két bronzzal együtt 15. Eb-medálját ünnepelhette. A nap utolsó egyéni döntőjében elért sikere azt is jelenti, hogy a három vegyesszám után mindhárom hátúszó számban is ő lett az Európa-bajnok Netánjában. 

"Na ez az a verseny, amiben nincs semmi taktikta, csak pörkölés. Nem is éreztem semmit, csak mentem, a végén meg kerestem magam a táblán, hogy hányadik is lettem - nyilatkozta a honi sportági szövetség Facebook-oldalán Hosszú Katinka. - Nagy boldogság, hogy ez is sikerült... Hatból hat, azért ez nem rossz, ugye?"

A 200 méteres mellúszás londoni olimpiai bajnoka, Gyurta Dániel, aki fő számában ezüstérmet nyert az Eb-n, a szombati 100-as döntőben ötödikként ért célba 57.45 másodperccel.

A döntőt követően így értékelt:

"A tervezett 57 és feles időt elértem, de mivel egyáltalán nem készültem erre a versenyre, alig edzettem 25-ös medencében, ezért nem volt meg a kellő sebességem most - mondta Gyurta az M4 Sportnak. - Koch megérdemelten nyert, olyan idővel, amit jobb formában már én is megúsztam. Ha ma a legjobbam közelében úszok, nyerhettem volna. Ennél azonban lényegesebb, hogy nekem most kizárólag Rió, az olimpia számít, arra készülök."

Az elődöntős magyarok közül sem Szilágyi Liliánának, sem Joó Sárának nem sikerült a döntőbe kerülnie 100 méter pillangón, előbbi a 10. (57.99 mp), utóbbi pedig 12. (58.02) lett.

A magyar csapat változatlanul vezet a nemzetek éremgyűjtő vetélkedésében, az utolsó versenynap előtt 10 arannyal és 2 ezüsttel áll a táblázat élén. A hatszoros győztes Hosszú Katinka mellett Cseh László két (100 méter pillangó, 200 méter vegyes), Bernek Péter (400 méter gyors) és Verrasztó Dávid (400 méter vegyes) pedig egy-egy alkalommal nyert Netanjában. A két második hely Kapás Boglárka (800 méter gyors) és Gyurta Dániel (200 méter mell) nevéhez fűződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!