Sport

2016.07.04. 19:15

Remekelt az utánpótlás

Remek dunaújvárosi eredményekkel zárult a péntektől vasárnapig Szolnokon rendezett II. ifjúsági és U23-as kajak-kenu válogató.

Gallai Péter

A Dunaferr SE kenusai közül az U23-as Kiss Balázs ezúttal is C-1 200 méteren állt rajthoz, s mivel az előző válogatót megnyerte, így jó eséllyel vágott neki a megmérettetésnek. Az ifjúsági kenusok, Némedi Konrád és Slihoczki Ádám egyesben és párosban is indult, Konrád C-1 200, C-1 1000 és C-2 1000 méteren lapátolt, utóbbi távon az UTE-s Kosznovszki Gergellyel. Ádám C-1 1000, C-2 1000 és C-2 500 méteren próbálta felülmúlni ellenfeleit, az ő párja ezúttal is a lágymányosi versenyző, Szőke Attila volt.

Lássuk a dunaújvárosiak szereplését. Molnár Gergely vezetőedző tanítványai közül pénteken Némedi és Slihoczki is bejutott a C-1 1000 méter fináléjába, Ádám futamgyőztesként, Konrád harmadikként. A döntő viszont Konrádnak sikerült jobban, ő másodikként, míg Ádám harmadikként ért célba.

A dunaújvárosi Slihoczki Ádám (balról a harmadik) a lágymányosi Szőke Attilával nyerte meg a kenu kettesek ötszáz méterét Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter

Szombaton C-2 1000 méteren volt érdekelt a két versenyző, érdekesség, hogy a két egység azonos előfutamba került, ahonnan a Slihoczki-Szőke kettős elsőként, míg a Némedi-Kosznovszki duó másodikként jutott tovább a döntőbe. A fináléban előbbi egység örülhetett jobban, hiszen ezüstérmesek lettek, míg a másik hajó a negyedik helyen ért be a célba. Ezen a napon a C-1 200 méteres előfutamokból Némedi és Kiss Balázs is a vasárnapi döntőbe jutott.

Az utolsó versenynap délelőttjén így a két korosztályos kenu egyes sprintszámban volt érdekelt a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálya. Az ifik között Konrád ismét megnyerte ezt a számot, így már biztos, hogy ő indulhat C-1 200 méteren Minszkben az ifjúsági és U23-as világbajnokságon!

Az U23-as mezőnyben Kiss Balázs (jobbra) C-1 200 méteren állhatott fel a dobogó harmadik fokára

Kiss Balázs harmadik lett és mivel ebben a korosztályban ez a verseny válogatott a nemzetközi megmérettetésekre, ebben a számban biztosan nem ő képviseli majd hazánkat. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne kerülhetne be az Eb vagy a vb csapatba C-4 500 méteren. Biztosat akkor lehet majd tudni, ha az MKKSZ vezetői kihirdetik az utazó csapatokat.

Vasárnap még egy számban, C-2 férfi ifi 500 méteren szoríthatunk Slihoczki Ádáméknak, ezúttal is Szőke Attila párjaként. A fiúk ragyogó evezéssel végül aranyérmet szereztek.

A dunaújvárosi kenus már biztosan tagja az Eb-re készülő válogatottnak, de hogy melyik versenyszámot szánja neki Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző, azt szintén csak a csapathirdetés után tudjuk meg.

A válogatási elvek kimondják, hogy az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon nem képviselheti egy számban ugyanaz a versenyző Magyarországot, ezzel is segítve minél több sportolót a nemzetközi rutin megszerzésében, azaz Slihoczki csak az Eb-n, míg Némedi csak a vb-n áll majd rajthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!