Sport

2006.06.30. 22:00

quotSzigorlatraquot készülnek

<b>A Fõiskolai Világbajnokságra, Lengyelországba utaztak fiatal kézilabdázóink</b><br><b></b>

Mórocz Zsolt


A küzdelemsorozaton olyan - 1978. január 1. és 1988. december 31. között született - sportolók szerepelhetnek, akik jelenleg valamilyen hivatalos felsõoktatásai intézmény hallgatói. Rajtuk kívül azokat is nevezni lehetett még , akik a 2005/2006-os tanévben diplomáztak.
A világbajnokságra pénteken, azaz tegnap este kelt útra a lengyelországi Gdanskba a magyar küldöttség, amelyben öt dunaújvárosi játékos - Hoffmann Kitti, Laluska Eszter, Balogh Barbara, Vincze Melinda, Nagy Kornél - is helyet kapott. A július elseje és július kilencedike között rendezendõ világeseményen a hölgyek mezõnyében hét, míg a férfiaknál tizenhárom ország válogatottja indul harcba az elsõségért.
A nõknél körmérkõzéses rendszerben zajlanak majd a küzdelmek, a magyar nõi válogatott sorrendben a tajvani, a lengyel, a szerb-montenegrói, a cseh, a japán és a litván együttessel mérkõzik.
Az elsõ összecsapásukat vasárnap vívják Hoffmann Kittiék.
A férfiaknál két csoportra osztották a mezõnyt, ahol a mieink a quotBquot jelû hatosba kaptak besorolást, így Lengyelország, Horvátország, Japán, Csehország és Grúzia ellen veszik fel a harcot. A fiúk is vasárnap rajtolnak a vb-n, ekkor Japán legjobbjai várnak Nagy Kornélékra.
A dunaújvárosi különítmény hölgykoszorúja közül Hoffmann Kitti kapust és a Dunaferr új szerzeményét, Laluska Esztert sikerült még elérni a tegnap esti repülõút elõtt. a Budapesti Gazdasági Fõiskola hallgatója.
- Rajtam kívül még a debreceni Király Annamária védi a magyar kaput. De rutinos elsõ osztályú játékosokból áll a csapatunk, amely jelenleg Balatonfüreden gyakorol. Túl sokat nem tudtunk edzeni, csak öt nap maradt a felkészülésre, de egyre jobban belelendülünk. A hangulat remek, lassan visszanyerjük az erõnlétünket és a formánkat.
- Mint minden világbajnokságon, ezen is komoly ellenfeleink lesznek - kezdte nyilatkozatát Laluska Eszter. - Szerintem jó kis csapatunk lesz, hiszen az erõs magyar bajnokság remek játékosaiból verbuválódott össze a gárdánk - Tápai, Kamper, Rácz, hogy csak néhány nevet említsek. Most már kezdjük quotérezniquot egymást. Az pedig bizonyos, hogy a világbajnokság kezdetére összekovácsolódik a csapat.
Mátéfi Eszter szakvezetõ tizennégy játékost visz magával Gdanskba.
- Nem tudtunk sokat készülni, de látható, hogy remek a lányok hozzáállása. Füreden két edzõmérkõzést is játszottunk a japán válogatottal. Mindkétszer nyertünk 31-27, 28-22. A csapat tagjainak edzettségi állapota nem egyforma, mivel többen is hosszabb szabadság után érkeztek a táborba. Sok helyrõl jöttek a lányok, egyedül a gyõri klub nem engedte el a játékosait a világbajnokságra. Mint minden világversenynek, ennek is van szakmai értéke. Nagyon jó megmérettetés lesz ez azoknak a játékosoknak, akik kiöregedtek a juniorok közül, és már kopogtatnak a felnõtt válogatott kapuján.
A Dunaferr férfi csapatát eredetileg hárman képviselték volna, de Zubai Szabolcs és Császár Gábor a felnõtt válogatott elfoglaltságai miatt végül nem vállalta a szereplést.
Így a Dunaferrbõl quotegyedül maradtquot Nagy Kornélt a balatonfüredi edzõtáborban értük utol.
- Mivel elsõ éves hallgató vagyok, ezért ez lesz az elsõ ilyen versenyem. Igaz, hogy nem sokat tudott együtt készülni a társaság, és nem is volt komolyabb alapozás, de a korosztályos válogatottakból ismerjük egymást jól. Szerintem remek kis csapatunk van, amelyik azonban nem tudom, hogy végül mire lesz képes a világbajnokságon, ugyanis az ellenfelekrõl nem sok mindent lehetett kideríteni. Azt sem tudom, hogy pontosan milyen poszton, és kezdõként kapok-e majd szerepet, de az biztos mindenkire komoly feladat hárul. A kapitányunk, Juhász István negyedóránként úgyis cseréli a sorokat, így annyira nem lesz fontos, hogy ki kezd, vagy ki ül le a padra. Fotó Vohlmann György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!