női egyes

2019.01.26. 12:32

Oszaka nyerte az Australian Opent

A japán Oszaka Naomi nyerte meg az ausztrál nyílt teniszbajnokság női versenyét, mivel a szombati döntőben 7:6 (7-2), 5:7, 6:4-re legyőzte a cseh Petra Kvitovát, ezzel egyben hétfőtől ő lesz az új világelső.

Japan's Naomi Osaka reacts after her victory against Czech Republic's Petra Kvitova during the women's singles final on day 13 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 26, 2019. (Photo by Jewel SAMAD / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --

A US Openen címvédő japán még sosem találkozott a kétszeres wimbledoni bajnokkal, és ahhoz képest, hogy egy éve még csak 72. volt a világranglistán, második Grand Slam-diadaláért és a WTA-rangsor első helyéért lépett pályára Melbourne-ben. A haiti és amerikai állampolgársággal is rendelkező Oszaka lehetett Serena Williams 2015-ös menetelése óta az első női teniszező, aki egymás után két GS-t nyer, és szombaton már egyhuzamban 13 győztes GS-mérkőzésnél tartott.

A 28 éves Kvitova számára ugyancsak hosszú út vezetett a szombati fináléig, 2016 decemberében ugyanis egy betörő a házában késsel megsebesítette az ütő bal kezét, és emiatt fél évet – többek között a 2017-es Australian Opent is – ki kellett hagynia. Az előzőleg Sydneyben bajnok és sorozatban 11 győzelemnél tartó teniszező Jana Novotna 1991-es szereplése óta az első cseh döntős volt az Australian Openen, ahol az előző cseh bajnok Hana Mandlikova volt 1987-ben.

A 2019-es finálé nyitott tető alatt kezdődött, és a várakozásoknak megfelelően lendületes támadóteniszt, valamint gyors labdameneteket hozott. A Floridában élő Oszaka egy ízben 193 kilométer/órás adogatást mutatott be, majd 3:3-nál semmi-negyvenről hozta a szerváját. A japán játékos 6:5-nél két szettlabdát még elpuskázott fogadóként, ám a rövidítésben már alig rontott, és 51 perc alatt nyerte a nyitófelvonást.

A folytatásban hullámzóvá vált az összecsapás, a világranglistán 6. cseh teniszezőnek labdái voltak a 3:0-hoz, de ellenfele 2:2-re kiegyenlített, majd nagy elszántsággal 4:2-re fordított. Kvitova 5:3-nál három mérkőzéslabdáról hozta az adogatását bravúrral, majd a váratlanul „megremegő” Oszaka nem tudta kiszerválni a meccset (5:5). A teljesen széteső japán 5:6-nál semmire bukta adogatását, és egyben az 53 perces második játszmát is.

A harmadik szettben a cseh teniszező már sorozatban öt nyert gémnél tartott, de Oszaka összeszedte magát, és egy brékkel 3:1-re meglépett. Nem sokkal később három labdája volt az 5:2-höz, de riválisa hozta az adogatását, majd ismét 5:3 lett az állás. Kvitova – akárcsak a második szettben – újra szépített, csakhogy a japán játékos ezúttal már magabiztosan kiszerválta a meccset, amely 2 óra 27 percig tartott.

Oszaka pályafutása harmadik tornáján diadalmaskodott, és ebből kettő Grand Slam-verseny volt.

A döntő tétje nemcsak az Australian Open serlege volt, hanem a világelsőség is: amelyik teniszező megnyeri az év első Grand Slam-viadalát, az leváltja a román Simona Halepet hétfőn a WTA-rangsor élén. A 21 éves Oszaka nem vezette még a világranglistát.

Női döntő:

Oszaka Naomi (japán, 4.)-Petra Kvitova (cseh, 8.) 7:6 (7-2), 5:7, 6:4

Borítókép: Oszaka sem hitte el, hogy behúzta az év első Grand Slam-tornáját. El is sírta magát a győzelem után.

AFP / Jewel Samad

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában