Sport

2009.08.01. 02:29

Nálunk még nincs jövőkép - A sportiskolához tartozó legidősebb futballcsapat dobogóra is esélyes lehet

Dunaújváros - Ha a jelenlegi dunaújvárosi labdarúgásról beszélünk, csakis a Dunaújvárosi Sportiskola korosztályaira - gyerekekre, kamaszokra - gondolhatunk.

Jankó Árpád

A felépítés szerint U 6-tól, az óvodásoktól egészen U 19-ig, életkor szerint sorolhatjuk be a csapatokat, amelyek közül a 13-19 év közöttiek esetében beszélhetünk versenyszerű futballról. Új szervezeti módosulás az őszi bajnoki kezdés előtt az, hogy a nagyobbaknál megszűnik az U18-as csapat. Az itt játszó fiatalok a tizenkilencesekhez csatlakoznak.

A legöregebbek a tavalyi bajnokságban a tizedik helyen végeztek, de lehettek volna ötödikek is. Ez egy banális félreértésen, mulasztáson(?), s az azt követő pontlevonáson múlott.

Erről Sárai György edző a következőket nyilatkozta.

- A Csepel elleni mérkőzés lejátszásának időpontja körül adódott félreértés, és ennek következtében három bajnoki pontot levontak tőlünk. Pedig nagyon jól kezdtük a bajnokságot. Az őszi forduló első hat mérkőzését megnyertük, és az évad végén dobogós helyen, a harmadikon álltunk. 

A feljutás is szóba jöhetett ekkor, hiszen most a Közép A csoportban, a másodosztályban szerepelünk. Ám amilyen jó volt az őszi, annyira rossz lett a tavaszi mérlegünk. 

Láthatóan a játékosok gondolkodásában adódtak zavarok, utána fizikálisan is voltak kívánnivalók. Egyszóval: szétesett a csapat tavasszal. Erre egy jó példa: az MTK ellen már 3-0-ra vezettünk, aztán vége mégis 3-3 lett.

- Utaltunk már rá, hogy megszűnik az U 18-as keret. Nézzük akkor, ki hol fog játszani.

- A kilencvenesek közül ketten eltávoztak iskolai ügy miatt, de a kilencvenegyesekből is elment néhány labdarúgó. Csökkent a létszámunk, de az U 17-es játékosokat felhoztuk a tizenkilenc évesekhez, s így ezzel a kerettel gyakorolunk már egy hete. 

Hozzáteszem, azok a játékosok maradhattak továbbra is kölcsönben, akiknek tulajdonosa a megszűnt DFC-s vezető Héger József.

- Egy hete edzenek, ám a nyáron már komoly sikereket is elértek a sportiskola csapatai...

- Nemrégiben Dániában játszott Lieszkovszky József U 17-es csapata és Jung József edző gárdája, az U 15-ös társaság, és mind a két csapat harmadik helyen végzett egy nemzetközi tornán.

- Nem lehet könnyű helyzetben, hiszen úgy foglalkozik a legidősebb fiúkkal, a tizenkilenc évesekkel, hogy egy év múlva nem tud mondani nekik semmit...

- Nincs egy lépcső, azaz egy felnőtt csapat, ahová felléphetnének, ahová lehetne őket irányítani. Vagyis nincs jövőkép. Feltétlenül kellene egy megyei első osztályú együttest indítani, akár a város is megtehetné, ahol ezek a kamaszok folytathatnák Dunaújvárosban a labdarúgást. Most az a helyzet, hogy esetleg az iskola tartja még őket itt a városban. De hát ismert: az ügyesekre máshonnan felfigyelnek, megzavarják a fiatalok fejét... és végül elveszítjük őket.

- Hogyan tervezhető az új bajnoki szereplés?

- A tavalyi évből kiindulva szeretném, ha a csapat ebben a bajnokságban fellépne a dobogóra. Támadásban, védekezésben is jó képességű fiatalokkal rendelkezünk. Ma a stadionban délután öt órakor lejátsszuk az első edzőmérkőzést a Nagyvenyim felnőtt csapata ellen. A jövő vasárnap is itthon futballozunk, kilenc órakor a felnőtt dunavecsei gárdával. És augusztus 15-én indul a bajnokság. Augusztus 15-én a BKV pályáján kezdődik az új bajnokság őszi szezonja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!