roland garros

2019.05.24. 11:10

Nadal a 18. Grand Slam-serlegére tör

A címvédő Rafael Nadal jó esélyekkel indul a 12. trófeájáért, míg a nőknél nincs igazi favorit a vasárnap kezdődő 118. francia nyílt teniszbajnokságon.

Rafael Nadal during a training session with Fernando Verdasco in the preparations of Roland Garros finals in Paris, France, on 23 May 2019. (Photo by Ibrahim Ezzat/NurPhoto)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Ibrahim Ezzat

A volt világelső spanyol sztár tavaly egyedülálló bravúrként tizenegyedik diadalát aratta Párizsban, begyűjtve 17. Grand Slam-serlegét. Az idei salakszezonja ezzel együtt nem lett olyan fényes, mint a korábbiak: 11-szeres bajnokként „csak” az elődöntőig jutott Monte-Carlóban és Barcelonában, majd ötszörös győztesként Madridban is. Rómában aztán a világelső Novak Djokovic döntőbeli legyőzésével megtört a jég, így biztossá vált, hogy az elmúlt 15 évhez hasonlóan ezúttal sem zárja trófea nélkül a salakszezont.

A borítás 32 éves királya elképesztő, 86/2-es győzelmi mutatóval büszkélkedhet a Roland Garroson.

A négyszeres döntős és 2016-os bajnok Djokovic remek idényt tud maga mögött, januárban Ausztráliában megszerezte egymás után a második – összességében 15. – GS-serlegét, majd madridi diadalával és római fináléjával jelezte, hogy salakon is újra a legjobbak közé tartozik.

A 20-szoros GS-bajnok Roger Federer négy év kihagyás után tér vissza Párizsba a legkevésbé kedvelt borításán,

és felettébb valószínűtlen, hogy megismétli 2009-es tornagyőzelmét. Honfitársa, Stan Wawrinka – a Garros 2015-ös győztese – hosszú ideje formán kívül van, és idén mindössze egyetlen döntőt tud felmutatni, míg a „nagy négyes” negyedik tagja, Andy Murray januári csípőműtétje óta ismét harcképtelen.

Az esélyesek közé tartozik ugyanakkor a tavaly döntős osztrák Dominic Thiem,

aki 13 trófeájából tízet salakon nyert. A világranglistán ötödik német Alexander Zverev idei hat salakos versenyén mindössze két negyeddöntőt tud felmutatni.

Női mezőny

A nőknél a 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes Serena Williams az elmúlt három tornáján egészségi problémák miatt visszalépett, így kérdéses, hogy a Garroson mire lesz képes. A 2012-ben és 2014-ben bajnok Marija Sarapova vállsérülés miatt nem indul, a 2016-os győztes Garbine Muguruza pedig tovább gyengélkedik salakon. A szintén volt világelső Angelique Kerber bokasérüléssel küszködik, és tavalyi wimbledoni sikere óta nem nyert tornát.

Ami a világelső Oszaka Naomit illeti, az Australian Open és a US Open címvédőjét az elmúlt hónapokban kéz- és hasizomsérülés hátráltatta, és az is ellene szól, hogy sosem nyert tornát salakon. A további éljátékosok közül a címvédő és Párizsban háromszoros döntős Simona Halep tavaly augusztus óta nem gyarapította trófeagyűjteményét, míg a cseh Karolina Pliskovát római bajnoki címe sarkallhatja a Roland Garroson.

Magyar alakulat

Magyar részről ezúttal csak Fucsovics Márton kezdi meg szereplését egyből a főtáblán – pályafutása során másodszor -, ellenfele a 17. helyen kiemelt argentin Diego Schwartzman lesz. Hárman a selejtezőben próbáltak szerencsét: Stollár Fanny az első fordulóban, Balázs Attila a második fordulóban kiesett, míg Babos Tímea két nyertes összecsapás után a világranglista 140. helyén álló spanyol Aliona Bolsova Zadoinovval találkozik a főtáblára kerülésért.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában