Sport

2017.07.05. 17:56

"Mi minden egyes alkalommal saját magunkat győzzük le"

A fitnesz sportágon kívüli érdeklődők számára talán meglepő, de már létrehozták a fitt anyukák versenyét is. A hazai pályán megrendezett legutóbbi ilyen esemény a II. Blade Sport Kupa WBPF Európa-bajnoki kvalifikáció volt, amit Nyíregyházán bonyolítottak le idén májusban. Pukánszky Tímea rácalmási versenyző sikeresen mutatkozott be ezen a megmérettetésen.

Mit tudnak a fitt anyukák a sport világában?

- Általában azt is mondhatjuk róluk, hogy ők a hétköznapok hősei, hiszen a család és a munka mellett szakítanak időt arra, hogy minden áldott nap eljöjjenek az edzőterembe. Az otthoni feladataik mellett egy-egy órát edzenek és kardióznak. Ezek mellett családjukat is el kell látniuk. Tartják a diétákat, és a szénhidráthiány ellenére is, minden nap rájuk kell tudjanak mosolyogni. Nekem a két saját kiskorú gyerek mellett a férjem előző házasságából is van még egy tizennyolc éves leányzó, akiknek az igényeihez is kell igazodnom. Boldogan teszem azt. A férjem, aki nagyon büszke rám, ott áll a háttérben, támogat. Sporttevékenységem ideje alatt átvállalja anyai szerepemet.

Milyen költségekkel jár mindez?

- Egy ilyen versenyre való felkészülés komoly "beruházást" is igényel. Azonkívül, hogy a személyi edző és a terembérlet díját fizetjük és az egészségünk és izmaink megőrzése érdekében megfelelő táplálék-kiegészítőket fogyasztunk. A mi világunkra jellemző jól ismert alapételek a csirkemell és a brokkoli mellett más különlegességre is szükségünk van.

Mi hozta a fitnesz sportba?

- A gyerekek megszülése után nagyon sokat változik az ember teste. Mellette egy betegséggel is meg kellett küzdenem. Szükségem volt arra, hogy újból formába hozzam magamat. Így kerültem az edzőm, Tóth Szabina kezei alá. A saját értékrendem szerint a korábbinál jobb formába akartam kerülni.

Most hol tart ebben a munkában?

- Az első cél az volt, hogy visszanyerjem a régi önmagamat. Igazából észre sem vettem, hogy ezen már régen túlléptem.

Riválisok, ellenfelek, vagy esetleg példaképek is a versenyek résztvevői?

- Most én nem versenyezni mentem. Nem volt bennem az, hogy jobb akartam lenni a többieknél. A rengeteg sok munka és önfeláldozás és önfegyelem után, amit a tizennégy hét alatt végigcsináltunk, szerettem volna magamat megünnepelni. Ez egy jutalom volt a számomra. Az, hogy ennek ellenére az országos bajnokságon a második helyezést értem el, az a belefektetett munkám gyümölcse. Minden perce megérte.

Van még hova fejlődnie?

- Mindig van. Különleges érzésekkel gondolok vissza arra a versenyre. Harmincnyolc éves vagyok, és nyilván nem az én korosztályomban szokták elkezdeni a versenyzői pályafutásokat az emberek. Nagyon nagy pluszt adtak az életemhez a sok fórumon érkező pozitív visszajelzések. A teljesítményem további új lehetőségeket nyitott meg számomra. Ezek az életem minden napját megszínesítik, doppingolnak, hogy igenis csináljuk tovább.

Egy kategória sztárjává vált?

- Semmiképpen sem szeretnék az lenni. Igazából inkább egy motivációs személyiség lettem azoknak a számára, akik hasonló cipőben járnak, mint én, mielőtt ezt a sportot elkezdtem.

"Könnyű neki, hiszen milyen jól néz ki!"

- Nagyon sok ember takarózik ezzel, mert így talán egyszerűbb nem tenni saját magáért. Másért ezt nem tudtam volna végigcsinálni. Az ilyen életforma után vágyakozóknak azt üzenem, hogy a sportszerű kezdésnek nincsenek távoli jó dátumai ("majd elsején", majd húsvét után" stb.), hanem abban a pillanatban kell nekilátni a munkának!

Mi a legnehezebb ebben a kihívásban?

- Összehangolni a családanya és sportoló feladatköröket. Különböző elvárásokat támaszt egy háztartás vezetése, az anyai szerepek ellátása valamint a célirányos versenyfelkészülés megpróbáltatásai. Miután ezt az életformát magam választottam, nem háríthatom másokra a nehézségeimet. Mindkét szerepemet megfelelő hittel, alázattal, szenvedéllyel élem meg.

Az edző szerepe?

- Nekem fontos a hitelesség és a számomra ő minden szempontból az a személy. Amit a Szabina mond, számomra az a szentírás. És ezért az ő tanácsait megfogadom, mert hiszek benne és neki. Ebben nem befolyásol az sem, hogy én vagyok kettőnk közül az idősebb. Minden tanácsa vagy utasítása sikert hozott a számomra, ezért nincs okom a kételkedésre. Mi minden alkalommal saját magunkat győzzük le. És az, hogy este úgy fekszem le, hogy na, ma megint diadalmaskodtam saját magam felett, ez mindennél többet ér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!