Sport

2016.02.10. 20:09

Vass András Dél-Afrika, míg Hajdu Jonatán Florida felé veszi az irányt

Lezárult a téli felkészülési időszak, legjobb kajakosaink és kenusaink hamarosan meleg éghajlaton lévő edzőtáborokba utaznak, vízen is megkezdik a felkészülést a riói olimpiára, illetve az azt megelőző válogatóversenyekre.

Balogh Péter D.

Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a nemrégiben megnyílt Nem Adom fel Café and Bárban.

Ötvenegy fős csapat indul útnak a világ több pontja felé az elkövetkező hetekben, a riói válogatott keret tagjai a téli időszak után megkezdik a tavaszi vizes felkészülést a 2016-os idény legfontosabb versenyeire, az olimpiai válogatókra és természetesen magára az augusztusi riói olimpiára.

A 2015-ös esztendő női kajakosának választott Kárász Anna már Floridában edz, hamarosan erre a helyszínre utazik el párja, Vad Ninetta, valamint a tavaly K-2 500 méteren világbajnoki címet szerző Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros is. Fazekas-Zur Krisztina a szokásos helyszínen, Kaliforniában készül, míg Kovács Katalin és Csipes Tamara a sevillai edzőtáborba teszi át a székhelyét, oda, ahová a férfi kajak válogatott nagy része is utazik majd. De a magyar versenyzők úti céljai között ezúttal is megtalálható Dél-Afrika, Abu-Dhabi, Portugália, Horvátország és természetesen a Gubacsi hídnál lévő Kolonics György Víziközpont is.

Szerencsére olyan helyzetben van szövetségünk, hogy az észszerűség határain belül minden feltételt biztosítani tud a versenyzők számára. Fontosnak tartjuk, hogy megfelelő körülmények között, megfelelő orvosi háttérrel, masszőrrer, gyúrói stábbal tudjanak készülni a versenyzőink az idényre - hangsúlyozta Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

Az idény első fontos versenyét, az első olimpiai válogatót május 10. és 12. között rendezik meg, majd a duisburgi pótkvalifikációs verseny és egyben Világkupa-viadal következik, amelyen férfi és női kajakban lehetőség lesz a hiányzó kvóták megszerzésére, valamint három számban férfi C-2 1000 méteren, női K-1 500 - és ha az időrend lehetőséget ad rá - K-1 200 méteren is eldőlhet majd a riói indulás joga. A többi számban a júniusi Európa-bajnokságot megelőző 2. olimpiai válogatón derül ki kik képviselhetik majd a magyar színeket az ötkarikás játékokon.

A duisburgi pótkvalifikáción a férfiaknál K-1 és K-2 1000 méteren, valamint K-1 200 méteren állunk rajthoz, míg a hölgyeknél ötszáz egyesben és párosban veszünk részt a versenyen. Ezen a viadalon csak azok a kajakosok indulhatnak, akik még nem szereztek kvótát, és hogy kik lesznek az indulók, arról szintén az első olimpiai válogatóverseny dönt majd - mondta Storcz Botond felnőtt vezetőedző.

A Dunaferr két válogatottja közül Vass András Dél-Afrika, míg Hajdu Jonatán Florida felé veszi az irányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!