siker

2019.04.13. 19:49

Megvan Szilvássy bronzérme

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában Szilvássy Erik bronzéremmel debütált a felnőttek között a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

Az U23-as világ- és Európa-bajnok a helyosztón 2-1-re múlta felül a litván Eividas Stankeviciust, ezzel megszerezte a magyar csapat ötödik dobogós helyezését a román fővárosban. Korábban az 57 kilós Barka Emese győzött, emellett a 62 kilós Sastin Marianna, a nehézsúlyú Németh Zsanett és a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István harmadik lett.

Szilvássy a korábbi találkozóihoz képest sokkal nagyobb tempóban kezdett, alig húsz másodperc elteltével máris válldobással próbálkozott, ellenfele csak az utolsó pillanatban tudott kibújni belőle. A Pénzügyőr versenyzőjének ez nem szegte kedvét, egy ízben, már szinte Stankevicius mögött volt, csak nem tudta megragadni őt. Nem kellett sokáig várni a litván birkózó intésére (1-0), csakhogy Szilvássy pörgetési kísérletéből kibújt és visszafogott, azaz rögtön egyenlített.

A félperces pihenőt követően is a magyar birkózó diktálta a tempót, addig hajtotta riválisát, amíg ismét le nem küldte őt a bíró a szőnyegre (2-1). Szilvássy parterben egy ideig próbálkozott, de már láthatólag nem érezte magában az erőt egy akcióhoz, ezért felállt. A hátralévő több mint egy percben elsősorban a védekezésre összpontosított, ezt hibátlanul hajtotta végre, még csak veszélyes szituációba sem keveredett, ezzel 24 évesen első felnőtt világversenyén rögtön érmet nyert.

„A sorsolással szerencsém volt, mindössze két nagyon jó birkózó került az ágamra, az ukrántól ki is kaptam, de bevitt a vigaszágra. A bronzmeccsen az volt taktika, hogy az elejét nagyon meghajtom, hogy a litvánt küldjék le először, mivel eddig jól ment a lenti birkózás. Sajnos ott nem sikerült előnyt szerezni, így a második három percben is nekem kellett irányítanom”

- mondta az MTI-nek Szilvássy, aki elárulta, a szokottnál kicsit jobban izgult, mert a felnőtt versenynek más a légköre, hangulata, amit még szoknia kell. Úgy vélte, talán ezért nem látszódott annyira a szőnyegen, amit a kontinensviadal előtt érzett, hogy bombaformában van.

Szilvássy kijelentette, az a célja, hogy az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a legjobb ötben végezzen, ezzel kvótát szerezzen. Ugyanakkor megjegyezte, nyáron a minszki Európa Játékokra Lőrincz Viktor utazik, utána pedig Sike András szövetségi kapitány dolga, hogy eldöntse, ki indul Kazahsztánban.

Vasárnap még két magyar lép szőnyegre, a 72 kilós Fritsch Róbert és a 97 kilogrammos Varga Ádám a vigaszágon harcolhat tovább a bronzéremért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában