Sport

2012.04.13. 11:22

Mégsem lehetünk ott a U17-es labdarúgó Eb-n

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elutasította a magyar fellebbezést, így a 17 éven aluli válogatott nem lehet ott a szlovéniai kontinenstornán - tájékoztatta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pénteken.

MTI

A márciusi selejtezőtornán a magyarok az első helyen végeztek. A belgák azonban óvtak, mivel az oroszok ellen a pályán 1-0-ra megnyert mérkőzésükön az ellenfélnél egy olyan játékos is szerepelt, aki eltiltás miatt nem léphetett volna pályára. Az UEFA március 29-én helyt adott az óvásnak, és 3-0-ás gólkülönbséggel írta jóvá a belgáknak a találkozót. Így végül jobb összesített gólkülönbséggel (8-2) a belgák, és nem a szintén hétpontos magyarok (10-5-ös gólkülönbség) jutottak ki a május elején sorra kerülő korosztályos Eb-re.

Az MLSZ azért fellebbezett, mert álláspontja szerint "a pályán elért eredmény egyeztethető össze a sport szellemiségével".

"Tulajdonképpen várható volt a döntés, hiszen itt a Fair Play szelleme és a speciális szabályok ellentmondásban vannak - nyilatkozta az MTI érdeklődésére Borbély Zoltán, az MLSZ Jogi- és Sajtóirodájának vezetője. - A fegyelmi szabályzat egyértelműen fogalmaz, két sárga lapos jogosulatlan játék esetén 3-0, kivéve akkor, ha a vétlen csapat jobb eredményt ért el. Az UEFA alapszabálya kimondja a Fair Play szellemét, mi erre hivatkoztunk és ténybeli bizonyítást vezettünk le, azonban a fellebbviteli bizottság azt mondta, hogy itt a belga-orosz mérkőzésről volt szó, tehát a magyar csapat tulajdonképpen kívülálló. Az már egy sovány vigasz, hogy az orosz szövetség elnézést kért a magyartól, az is, hogy ennek voltak személyi következményei is. Ugyanakkor, amit a sors elvett a szerintem igazságtalan, de jogszerű döntéssel, azt visszaadta azzal, hogy ez a generáció tud majd két év múlva játszani az U19-es Európa-bajnokságon Magyarországon."

Két év múlva Eb-címmel vigasztalódna a csapat

A májusi U17-es labdarúgó Európa-bajnokságról egy óvás miatt lemaradt magyar válogatottnak két év múlva a hazai rendezésű kontinensbajnokságon, már az U19-es között a végső győzelem a célja. Erről Both József, a 2010-ben újraindult Bozsik-program szakmai felelőse beszélt pénteken azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen részt vett Nyilasi Tibor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sportigazgatója is. Magával a programmal kapcsolatban a szakemberek hangsúlyozták, hogy annak köszönhetően nem fognak tehetségek elkallódni a magyar labdarúgásban.

Both szerint a kontinensviadalon való részvételt a pályán kiharcoló, a zöld asztalnál azonban elveszítő futballisták "dacegyességet" kötöttek, hogy a hazai rendezésű viadalon bebizonyítják rátermettségüket.

Nyilasi Tibor elmondta: rendkívül fontos, hogy ezeket a futballistákat klubjaik valódi értékként kezeljék annak érdekében, hogy fejlődésük töretlen maradjon. Példaként Dzsudzsák Balázst hozta fel, aki először Magyarországon, a Debrecenben lett elismert játékos, és csak ezt követően igazolt külföldre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!