JEGYZET

2018.02.21. 06:30

Mediterrániából Phjongcshangba

K. Mayer András

Menthetetlenül téli olimpiai hangulatba kerültem. Már hétfő estefelé kopogtatott a tél a Mecsek déli oldalán, kedd reggelre pedig valaki kitárta előtte az ajtót és beengedte: szakadatlanul hull a hó, gyönyörű a hegy, és gyönyörű (ilyenkor is) Pécs. Nem bánom, hogy néhány napra fuccs a mediterrán városról, a már-már olajfaligetekről alkotott képnek – így legalább megfelelő környezetben, az ablakon át bekacsintó havas Mecsek-­oldal társaságában tudom nézni a phjongcshangi közvetítéseket.

És szurkolhatok két pécsi sportembernek, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott két tagjának, Knoch Viktornak és Burján Csabának. Egészen hihetetlen mindez! Annyira nehéz elképzelni, hogy miként jutott el ez a két fiatalember a városomból a téli olimpiára, hogy miként talált rá erre a sportágra, és hogy érhetett el olyan szintet, amely belépő a nemzetközi mezőny élcsoportjába! Mert innen indultak: Pécsről, ami, valljuk meg, nem Oslo, nem is Calgary, hanem egy tényleg mediterrán fílinget árasztó kis tünemény, sok magyar kedvence. Ahol télen már annak is örülünk, ha végre esik néhány napig a hó, s ilyenkor piruettezünk a belvárosban a csúszós köveken, néhányszor bizony perecelünk is, csúszkálunk az autóval az Orfű felé vezető úton, s imádkozunk, hogy legalább egy kicsit lesózzák. No meg elvisszük a gyereket a mi kis Műjégpályánkra, ami nem szép, nem is fiatal, nem is fedett, de még mindig működik, 1982 óta, s rengeteg emlék, élmény köti hozzá a pécsieket, megannyi szerelem fűződött ott.

S ki hitte volna, ott indult egy-két veretes sportkarrier is.

A felüljáró mögötti jégpályáról nagyon, de nagyon messzinek tetszik Phjongcshang, Knoch Viktor és Burján Csaba mégis eljutott innen odáig.

Valóra vált az álmuk, s valóra vált azoknak az álma is, akik annak idején foglalkoztak velük, beleszerettek ebbe a sportágba, s megszerettették a gyerekekkel is: a Telegdi testvérek, Attila és Csaba vagy Lakatos Tamás, a válogatott edzője, aki most is hetente tart itt edzéseket.

Egy szó mint száz, Pécs nem csak a kosárlabda városa – rövid pályás gyorskoriban nagyhatalomnak számítunk! Viccesen hangzik, nem vitatom, de a tények igenis azt mutatják, hogy ez így igaz.

Halkan hozzáteszem, nagyon szeretem az óriás-műlesiklást, látványos, dinamikus, magával ragadó, élvezetes! Nem bánnám, ha a közeljövőben ebben a sportágban is szoríthatnék egy pécsinek. S mielőtt kinevetnének: csütörtökön sí-diákolimpiát rendeznek a Misinán óriás-műlesiklásban… Hó hiányában ugyan kétszer is elmaradt, de most megtartják – épp a legjobbkor, a téli olimpia ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!