Sport

2017.04.17. 18:50

A Széchenyi gimnázium lánycsapata a döntőben győzött

Dunaújváros - Mindenféle sportágban nagy dicsőség fiataljainknak bekerülni az országos döntőbe. Így a szellemi sportban, a sakkban is nagyon boldogok voltak a helyi gyerekek, hogy készülhettek a nagy döntőre, amelyben már megszokhatták a résztvevők, hogy Szombathely várja a diákolimpia országos döntőjére a pepita kockás táblák fiatal mestereit.

Jankó Árpád

Ebben az évben két, dunaújvárosi iskola három csapatában tizenkét gyerek - közülük tizenegyen a Bástya Dunaújvárosi Sakk SE versenyzői - egy leány pedig a Zöldliget DSE Velence játékosa - versenyzett március 31. és április 2-a között. Ahogy Némethné Bátai Ibolya, a Bástya elnöke elmondta, természetesen nagyon készültek a diákolimpia döntőjére, de azért mindenféle siker a folyamatos munka eredménye. És a siker be is köszöntött!

A Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium középiskolás lánycsapata nagyszerűen versenyzett. Végig vezetve, magabiztosan, 3,5 pontos előnnyel nyerte meg az országos döntőt. Tehát van Dunaújvárosnak országos bajnoka! Lássuk, kiknek köszönhető a dicsőséges helyezés! A játékosok: Németh Noémi, Lukács Anna, Losonczi Lilla, Csóka Nikolett. Lukács Anna a második táblán a nyolc mérkőzésen szerzett 7,5 pontjával a legjobb pontszerzőnek járó tábladíjat is megkapta. A sikerük értékét csak növeli az, hogy a csapatot egy középiskolás mellett három kisgimnazista: egy nyolcadikos, egy hetedikes és egy ötödikes alkotta.

A bajnokcsapat, balról: Csóka Nikolett, Losonczi Lilla, Németh Noémi, Lukács Anna

A Széchenyi gimnáziumnak még egy csapata, a felsős fiúk is szerepeltek a versenyen. A fiúk előtt is le a kalappal, mert nagyot küzdöttek, kisebb hibákkal az élmezőnyben tartózkodva sakkoztak. A végén sajnos két ponttal lemaradva a második helyezettől a hetedik helyen végeztek. Erre a helyzetre mondta azt az egyesület elnöke, hogy a nagy küzdelemben egy-két vereség talán még belefér, de többet nem lehet hibázni.

Már csak azért sem, mert nagyon erősek az ellenfelek. Akik sakkban eljutnak a diákolimpia döntőjéig, azok nemcsak ügyesek, hanem nagyon sokat dolgoznak egész évben. Tehát úgy tessék értékelni a sikereket, hogy minden megnyert parti mögött temérdek és szünet nélküli, folyamatos munka van. A fiúknál maradva, ha lett volna egy kis szerencséjük, egy-két bonyolultabb mérkőzés kedvezően végződik, akkor összejöhetett volna a fiatal, két ötödikessel, egy-egy hetedikessel és nyolcadikossal felálló csapatnak akár egy dobogós hely is. A csapat tagjai voltak: Kratzmajer Ákos, Ocztos Dominik, Kiss Gergő, Szmodics Levente. (A fiúk helyzetét az is nehezítette, hogy a megyei döntő után a legerősebb társuk iskolát váltott.)

A kicsikkel folytatva a beszámolót, szólni kell arról is, hogy a Dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola alsós lánycsapata is kijutott az országos döntőre. A csapat tagjai voltak: Pintér Bettina, Köböl Kitti, Elter Dóra, Ádám Viktória Ada. Az együttes tagjai komoly jövő előtt állnak, hiszen Bettina kivételével a kislányoknak ez volt az első nagy versenyük, már ami az országos szintet illeti.

Parti közben - koncentrálnak a Széchenyi gimnázium lánycsapatának tagjai (a jobb oldali sorban)  Fotó: Amatőr felvétel

De nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy egy ilyen országos verseny önmagában is hatalmas élményt jelent a gyerekeknek. A vidámság, a nyüzsgés, a jókedv, a jó hangulat persze társul az izgalomhoz, a hevesebb szívdobogáshoz, az akarathoz, a küzdeni tudáshoz. Mivel mindenki nagyon igyekezett a legjobbját kihozni saját magából, hogy a csapat sikeréhez hozzájáruljon. Ezen a versenyen a csapatot a középmezőnyben ünnepelhettük, mégpedig a tizenhatodik helyen.

A diákokat a versenyre felkészítő edzők: Némethné Bátai Ibolya, IM Molnár Béla, FM Taskovits István, Csathó Gábor, Németh Gergely, Klimkó Csaba.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!